RECENZE: Fujitsu Lifebook U939X - 13.3'' konvertibilní pracovní notebook, se vším všudy

2. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Čistokrevný pracovní nástroj, na nic si nehraje, vše je podřízeno praktickému využití. Mám rád notebooky, kde je design především funkční, a přesto mají svůj charakter. Drobné nedostatky má téměř každý notebook, napříč všemi výrobci, pokud preferujete užitnou hodnotu, před líbivým vzhledem, určitě se při výběru nového notebooku poohlédněte i po značce Fujitsu.

Fujitsu Lifebook U939X - 13.3'' konvertibilní pracovní notebook, se vším všudy

Základní popis


Fujitsu Lifebook U939X je velmi blízkým příbuzným nedávno testovaného modelu Fujitsu Lifebook U939. Na první pohled jsou si oba modely podobné, podobné rozměry, stejné materiály, stejná klávesnice, i výbava je téměř totožná. Hlavní rozdíl je v konstrukci, U939 je klasický model, U939X je konvertibilní s displejem otočným o 360°. Černá barva působí decentnějším dojmem, oproti červené u testovaného klasického modelu, ale oba modely lze zakoupit v obou barvách.


Po celém těle modelu X je mnohem více gumových částí, pro lepší stabilitu v různých pracovních režimech. Gumové dorazy jsou na pracovní ploše kolem klávesnice a touchpadu, gumové nohy na spodku základny jsou více zapuštěné do těla notebooku, aby v pracovním režimu tabletu byl notebook kompaktnější, gumové části jsou i v čelních rozích základny, aby byl notebook stabilnější v pracovní režimu tzv. A.



V zásadě identická je i nabídka a rozložení portů, na obou stranách jsou stejná rozhraní ve stejném pořadí. Rozdíl je jen v profilu boků, důvod je zřejmý hlavně při pohledu na pravý bok kde se navíc objevil hlavní vypínač na pájení, aby šlo notebook pohodlněji zapnout i v režimu tabletu, když je pracovní plocha s klávesnicí automaticky deaktivována. Uprostřed nad klávesnicí se objevila další webkamera (pro práci v režimu tabletu) a speciální tlačítko pro vyvolání aplikace určené speciálně pro ovládání notebooku perem v režimu notebooku. Pero s přítlakem je uloženo vepředu v pravém boku kde se zároveň i dobíjí jeho integrovaná baterie. Notebook i pero jsou připraveny na propojení provázkem, proti ztrátě, provázek ale musíte použít vlastní, v balení scházel.


Téměř stejné jsou i rozměry notebooku, 309 x 215 x 17 mm, model X je jen cca (rozměry jsou zaokrouhleny na celé mm) o 1 mm hlubší, zřejmě kvůli jiné konstrukci pantů. Jiná konstrukce modelu X přináší i nepatrně vyšší hmotnost, podle technické specifikace výrobce je model X o 80 g těžší, záleží na výbavě, v redakci jsem naměřil 1018 g u konvertibilní verze oproti 962 g klasické verze. Oba modely jsou tedy v zásadě stejně vysoce mobilní i pevné v základně. Model X má o něco tužší víko, díky integrovanému tenkému sklu před displejem.


Kromě výše popsaných rozdílů, jsou zbytek pracovní plochy, rozložení klávesnice a indikačních diod, identické, proto se zde znovu odvolávám na předchozí recenzi, viz odkaz výše. Část recenze s názvem Pracovní plocha, klávesnice, touchpad a další ovládací prvky tedy tentokrát vynechám.

Recenze

Diskuse