RECENZE: Lenovo Legion Y740-15ICH - 15.6'' herní hi-end, G-SYNC s RTX 2070 Max-Q

14. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 57 Wh, což je dnes průměrná hodnota i pro menší notebooky. Reálně jsem se při on-line kancelářské práci, prohlížení webových stránek a občasném přehrávání videa z Youtube dostal na 2 hodiny a 52 minut na jedno nabití (měřeno za týden intenzivního používání), což je hodnota velmi nízká a odpovídá průměrné spotřebě 18,9 W. Běžně jsem se nedostával pod 18 W ani při sníženém jasu a pouhém psaní v textovém editoru. Naopak prohlížení trochu náročnějších webových stránek a nastavení maximálního jasu zvedne spotřebu na 25 W.

Snad jen v případě, že notebook necháte dlouhodobě úplně nečinný, je určitá šance, že spotřeba klesne klidně na úroveň okolo 8 W, čímž se i výdrž posune nad pět hodin na jedno nabití. V reálných situacích však je něco podobného spíše výjimečné. Někdy navíc spotřeba ne a ne klesnout ani při nečinnosti, dokud není notebook restartován. Nepodařilo se mi přijít na to proč – dedikovaná grafika byla neaktivní a procesor nebyl vůbec zatížen, snad to v budoucnu vyřeší update BISOu.

V případě, že notebook provozujete většinu času s připojeným napájením, je možné zapnout ochranu baterie, což vede ke zvýšení životnosti. Baterie se pak bude nabíjet jen do 60 % a nezačne se nabíjet, dokud její stav neklesne pod 55 %.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 6 hod 42 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 3 hod 1 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Velký napájecí adaptér (210 x 100 x 27 mm, 948 g) s výkonem 230 W standardně nabíjí výkonem 27-28 W, což znamená, že vybitou baterii je možné nabít na 90 % za necelé dvě hodiny. V případě, že potřebujete nabíjet rychleji, můžete toho dosáhnout aktivací režimu rychlého nabíjení v aplikaci Lenovo Vantage. Nabíjecí výkon pak stoupne na ~60 W a ke stejnému nabití dojde do 50 minut. Pokud však budete baterii tímto nabíjením zatěžovat dlouhodobě, lze očekávat snížení její životnosti.

Recenze

Diskuse