RECENZE: Lenovo Legion Y740-15ICH - 15.6'' herní hi-end, G-SYNC s RTX 2070 Max-Q

14. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky


Klávesnice se výrazně liší od nižší řady Legion Y5xx, a to jak rozložením, tak mechanikou. Sedmistovkové modely mají numerický blok pouze v 17'' verzích a testovaná 15,6'' verze jej nemá ani v zástupné formě. Klávesnice je redukovaná také v dalších ohledech – chybí klávesy pro Scroll Lock a Pause. Funkce Insert, PrintScreen jsou dostupné pouze zástupně s přepínačem Fn. Podobný osud potkal také klávesy pro pohyb v dokumentech (Home, End, PgUp, PgDn), které se vyvolávají kombinací Fn a kurzorových šipek.


Ušetřené místo bylo využito pro nový sloupec kláves, který nabízí dedikovanou klávesu pro nahrávání videa, uživatelsky programovatelné klávesy a změnu jasu podsvícení klávesnice. Osobně bych raději viděl tyto klávesy někde jinde. Velmi často jsem o ně zavadil, když jsem chtěl stisknout přepínače Shift a Ctrl, které jsou na většině ostatních klávesnic světa v rohu.


Mechanika kláves je z mého pohledu spíše podprůměrná. Je mělčí než u pětistovkových modelů a má také horší hmatovou odezvu (přesněji hmatová odezva přichází dříve, než je klávesa reálně vyhodnocena jako stisknutá). Výhodou je naopak její tichost při psaní. Během delšího testování jsem se nedokázal zbavit občasného vynechání nějakého písmene (především D). Asi nejhorší je ovšem vynechávání Mezerníku, pokud je stisknutý příliš u kraje. Mezerník byl na testovaném kusu při bližším zkoumání nižší než ostatní klávesy (možná vada kusu).

Notebook nabízí RGB podsvícení a ovládá se pomocí předinstalované aplikace Corsair iCUE. Corsair je totiž zodpovědný za klávesnici v notebooku. Odhlédnu-li od toho, že tato utilita je uživatelsky bezkonkurenčně nejméně přívětivá ze všech utilit k nastavení podsvícení klávesnice, s jakými jsem se doposud setkal na libovolném notebooku, není zatím ani bez chyby. Předpokládá totiž americké rozložení kláves s jednořádkovým Enterem a dlouhým levým Shiftem. Následkem je, že v iCUE můžete měnit všechny klávesy s výjimkou těch, které se liší od amerického rozložení – ty budou bez ohledu na nastavení pořád svítit modře. V průběhu testování se naštěstí objevila nová verze v3.13.94, která již problém opravuje.

Diody podsvícení klávesnice mění blikání v závislosti na nastavené barvě a intenzitě, ale blikají vždy. Při výchozím modrém podsvícení na plnou intenzitu dochází přibližně 80x za sekundu k sérii (asi osmi) velmi krátkých, ale o to intenzivnějších pulzů. Drtivou většinu času (tj. mezi pulzy) jsou diody zhasnuté. Možná právě z toho důvodu je modré podsvícení poměrně náročné pro oči, pokud okolo není hodně světla.

Ikony u konektorů jsou podsvícené a svítí bílou barvou, pokud je notebook zapnutý. Výjimkou je pouze ikona u napájecího konektoru. Ta se rozsvítí až v případě připojení napájecího adaptéru. Její barva se liší podle situace. Při nabíjení svítí oranžově, a jakmile je baterie nabita, změní barvu na bílou.

Touchpad využívá elektroniku od Synaptics a potěší velmi rychlými reakcemi. Dotyková plocha je mírně zapuštěná proti okolí a liší se hladším povrchem. Samostatná mechanická tlačítka jsou pod dotykovou plochou a mají velmi příjemný, nehlučný stisk. Jde rozhodně o jeden z nejlepších touchpadů, které dnes v notebooku můžete najít.

Recenze

Diskuse