RECENZE: Lenovo Legion Y740-15ICH - 15.6'' herní hi-end, G-SYNC s RTX 2070 Max-Q

14. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Na trh se dostávají nové modely herních notebooků Legion vybavených nejnovějšími grafickými čipy NVIDIA GeForce RTX. Testovaný 15,6'' model Y740 představuje v dané úhlopříčce to nejvýkonnější, co Lenovo v notebooku nabízí. Jde přitom o relativně kompaktní notebook s tenkým rámečkem displeje, takže vyšší výkon prozradí až nadstandardní velikost napájecího adaptéru.

Lenovo Legion Y740-15ICH - 15.6'' herní hi-end, G-SYNC s RTX 2070 Max-Q

Základní popis

Lenovo již během minulého roku přešlo na nový vzhled svých herních notebooků nazvaných Legion. Kýčovitý vzhled dříve tak typický pro celou tuto kategorii notebooků byl nahrazen ostře řezanými liniemi a minimalistickým, matným provedením. Dříve jsme již recenzovali model z pětistovkové řady (recenze notebooku Lenovo Legion Y530), který s cenou začíná na dvaceti tisících korun. Sedmistovková řada, ke které náleží i dnes testovaný notebook, začíná s cenou mnohem výše a jde o ty nejdražší a nejvýkonnější herní notebooky od Lenova.


Zvolený vzhled oceňuji, neboť vypadá stále dostatečně seriózně, aby počítač působil dobře i v pracovním, resp. korporátním prostředí. Jediným designovým výstřelkem jsou RGB diody v klávesnici, výdeších chlazení a logu na vnější straně víka. Ty jdou ovšem vypnout, takže lze získat nenápadný notebook v kombinaci černé a tmavě šedé.


Mechanické provedení je velmi dobré. Základna je dostatečně odolná, aby se počítač nekroutil, když jej otevřený zvednete za roh. Víko je o něco poddajnější při uchopení za horní rohy, nicméně proti tlaku na vnější stranu chrání dobře a ani silné zatlačení nevede k barevným defektům na displeji.


Klouby víka mají lehký chod a umožňují bezproblémové otevírání jednou rukou. Maximální úhel otevření je plných 180 °.


Na levém boku najdete snadno přístupný kombinovaný zvukový konektor spolu s výkonným rozhraním Thunderbolt 3 ve formě USB-C (Gen2). Pravý bok je vybaven pouze jedním USB-A 3.1. Všechny ostatní konektory jsou na zadní straně, jmenovitě jde o obrazové výstupy HDMI a mini-DisplayPort, dvojici USB-A 3.1 (jedno z nich s vyšší rychlostí Gen2, 10 Gb/s), připojení do počítačové sítě LAN a obdélníkový konektor napájení (specialita Lenova).


Konektorová výbava je velmi slušná, pokud pominu chybějící čtečku paměťových karet. S výhledem do budoucna by možná dávalo smysl ještě alespoň jedno rozhraní ve formě USB-C. Jinak ovšem nemám výhrad ani k množství konektorů, ani k jejich rozmístění.


Počítač má rozměry 362 x 267 x 30,5 mm a váží 2,25 kg. Nejde přímo o stroj navržený pro neustálé cestování, ale rozhodně při těchto hodnotách každodennímu přenášení nebrání.

Recenze

Diskuse