RECENZE: Lenovo ThinkPad X390 Yoga - 13,3'' překlopný firemní notebook, dotyk a integrované pero

17. 9. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Lenovo ThinkPad Yoga X390
Lenovo ThinkPad Yoga X390

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace (20NN002NMC) vychází na 41.314,- Kč bez DPH (49.990,- Kč s DPH) a je tou nejvyšší. Nejlevnější konfigurace (20NN0026MC) je téměř o 14 tisíc levnější a liší se slabším procesorem (i5), 8 GB RAM a 256 GB SSD.

ThinkPady X mají v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Tu je možné jednak prodloužit a jednak rozšířit o další služby (pojištění proti náhodnému poškození, oprava u zákazníka).

Závěr

13'' ThinkPad Yoga X390 je konvertibilním notebookem určeným pro firemní nasazení. Je malý, snadno přenosný a s velmi dobrou výdrží na baterii. Jeho konektorová výbava je přitom na podobné úrovni jako u 14'' modelů T490s a X1 Carbon. S konvertibilní konstrukcí automaticky dostanete také duální snímač v displeji a dotykové pero, které je možné vložit přímo do počítače, když jej zrovna nepotřebujete. Pokud máte pocit, že konvertibilní konstrukci neoceníte, můžete zvolit model ThinkPad X390, který má formu klasického notebooku a možnost matného displeje bez dotyku. Na druhou stranu překlopná konstrukce pomocí zdvojených kloubů na hmotnosti stejně moc nepřidá a v ničem neomezuje, takže pro mě je třeba verze Yoga sympatičtější, když už někdo chce dotykový displej.

Moje hlavní výhrada jde směrem k trackpointu. Kvůli často trhanému pohybu je místy téměř nepoužitelný (trhanost je závislá na zátěži procesoru). Speciálně u ThinkPadů, kde se očekává kvalitní trackpoint, je to opravdu velmi mrzuté a tohle je asi nejhorší trackpoint, jaký jsem kdy v ThinkPadu mohl vyzkoušet za dvanáct let recenzování.

Druhá výhrada směřuje k výkonu, který je omezen tím, jak se notebook snaží nemít ani vysoké teploty, ani příliš hlučné chlazení. Stačí poměrně krátká zátěž a procesor se omezí na takové takty, při kterých výhoda z přítomnosti Core i7 (ve srovnání se základním i5) jen velmi krátkodobá. Očekávám však, že většina uživatelů tohoto notebooku bude hledat spíše zařízení na on-line kancelářskou práci, kde nedostatek výkonu běžně není znatelný.

Klady a zápory

+ dotykové pero s uložením a dobíjením v těle notebooku
+ dobrá konektorová výbava
+ tiché chlazení při kancelářské práci

- problematický trackpoint
- omezený výkon Core i7

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo.zip

Recenze

Diskuse