RECENZE: Lenovo ThinkPad X390 Yoga - 13,3'' překlopný firemní notebook, dotyk a integrované pero

17. 9. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice


Rozložení kláves je více méně shodné s většinou ThinkPadů. Menší úhlopříčka displeje si ovšem vyžádala několik kompromisů ''navíc''. V horní řadě jsou mezery mezi jednotlivými bloky o něco menší a klávesa Insert je spojena s klávesou End (jako funkce Fn). Pro někoho by mohlo být nepříjemné výrazné zúžení některých kláves – konkrétně přepínačů vpravo od Mezerníku a kláves vpravo od písmen L a P. Sám jsem čekal, že s tím budu mít problém, ale během několika týdnů používání mi to nakonec vůbec nevadilo. Vím však, že uživatelé, kteří se při psaní také nedívají na klávesnici, jsou mnohdy na takové změny mimořádné hákliví.


Klávesnice ThinkPadů mají charakteristický tvar a prohnutí kláves, díky kterým je dojem při psaní jiný než u ostatních notebooků. Mechanika kláves je na můj vkus poněkud tvrdší, ale psaní je pohodlné a mechanika má naprosto jasně rozpoznatelné místo, kdy už je klávesa stisknuta.

Bílé podsvícení klávesnice se zapíná zkratkou Fn+Mezerník a nabízí dva stupně intenzity. Oproti jiným ThinkPadům potěší mnohem menší míra prosvítání diod v mezerách mezi klávesami. Až pod větším úhlem dochází k prosvítání hlavně pod klávesami Esc a F1. Celkově provedení podsvícení hodnotím pozitivně.

Výhradu mám k velmi silným bílým diodám v klávesách Esc (Fn-Lock), F1 a F4. Při práci v noci je jejich intenzita přímo obtěžující. Řešením je změna primární funkce horní řady kláves ve firmware (aby nebylo nutné používat Fn-Lock) a nevypínání mikrofonu. U ztlumování zvuku je to trochu složitější, protože spousta lidí pracuje většinu času s vypnutým zvukem. Pokud však snížíte hlasitost na minimum (Fn+F2), což vede k rozsvícení diody, stačí zmáčknout klávesu pro přepínání úplného ztlumení (Fn+F1) a dioda zase zhasne, přestože zvuk bude pořád vypnutý.

U jiných ThinkPadů bývá problém intenzity diod i u podsvícení hlavního vypínače – ten je zde ovšem kvůli překlopné konstrukci na boku a nesvítí tedy přímo na uživatele.

Touchpad

Polohovací zařízení jsou poháněna elektronikou Synaptics a v případě touchpadu nemám žádnou výtku. Nabízí přijatelnou odezvu, možná trochu hrubší povrch dotykové plochy a tiché integrované tlačítko.

V případě trackpointu je to horší. Nejde jen o naprostou absenci jakéhokoli nastavení typického pro jiné ThinkPady - například nastavení citlivosti. Kurzor myši se při ovládání trackpointem mnohdy pohybuje trhaně. Vypadá to, že situace se zhoršuje s tím, jak moc je zatížený procesor. Celkem běžně se tedy může při práci stát, že se aktualizuje pozice kurzoru méně než 10x za sekundu, kdy je pak těžké se na něco rychleji trefit. Testoval jsem desítky ThinkPadů a vím, že ne všechny měly povedený trackpoint. Tento však hodnotím zatím jako úplně nejhorší.

U tlačítek trackpointu mě příjemně překvapilo, že nemají tak tuhý a hlasitý stisk jako u nedávno testovaného modelu T490s. Zde jsou příjemně měkká a jen tlumeně klapou.

Dotykové pero

Velmi mě těší, že Lenovo našlo uvnitř počítače místo na uložení dotykového pera, takže jej není nutné nosit odděleně. Pero lze vytáhnout nehtem u pravého předního rohu základny. V režimu notebooku to vyžaduje nadzdvihnutí přední části, abyste se k němu vůbec dostali, a rozhodně nehrozí, že by samo omylem vypadlo.


Pero je aktivní a pomocí dvou kontaktů se dobíjí přímo z notebooku po vložení do úložného prostoru. V místě palce jsou dvě tlačítka, která je možné volně konfigurovat.


Duální snímač v obrazovce dokáže pero rozpoznat už od určité menší vzdálenosti (ještě před dotykem). Snímání má viditelné zpoždění, ale v rámci dotykových per v noteboocích jde o průměr.

Recenze

Diskuse