RECENZE: Lenovo ThinkPad X390 Yoga - 13,3'' překlopný firemní notebook, dotyk a integrované pero

17. 9. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Spojení řady X a Yoga v případě ThinkPadu znamená jediné - že půjde o tenké, lehké a překlopné zařízení. 13,3'' model X390 nabízí téměř stejnou konektorovou výbavu jako 14'' modely T a uvnitř je vybaven úspornými čtyřjádrovými procesory, až 16 GB RAM a NVMe SSD.

Lenovo ThinkPad X390 Yoga - 13,3'' překlopný firemní notebook, dotyk a integrované pero

Základní popis

ThinkPad X390 existuje ve dvou konstrukčních variantách. Standardní notebookové s tradičními klouby a překlopné verzi Yoga, u které je možné přetočit víko o plných 360 ° a vytvořit z notebooku přerostlý tablet. Obě varianty jsou si velmi podobné a rozdíl poznáte hlavně při pohledu na klouby a na pravý přední roh, ve kterém je v případě verze Yoga zasunuté dotykové pero.


Půdorysné rozměry 310 x 219 mm jsou takovým průměrem pro 13,3'' notebooky. Nejde rozhodně o nejmenší z notebooků s displejem této velikosti, neboť Lenovo zde zcela evidentně nepřešlo na trend tenkých rámečků. V případě stroje, který se dá používat jako tablet, může mít prostor okolo displeje smysl, protože je aspoň za co počítač držet, ale jestli to uživatel bude brát jako výhodu, nebo nevýhodu je velmi individuální.


Tloušťka počítače 17 mm (včetně gumových podložek) patří také k průměru. Tato tloušťka je tak akorát, aby bylo možné v počítači osadit plnohodnotné verze konektorů HDMI a USB, což je u pracovního notebooku bezpochyby výhodou. Hmotnost 1,27 kg z počítače dělá velmi dobrého společníka na cestách. Pokud vám však jde primárně o použití v režimu tabletu, kdy bude počítač držet oběma rukama ve vzduchu, měl bych upozornit, že na dlouhodobé používání tímto způsobem je už stroj poněkud těžký.


Základna počítače sice není pevná jako kámen a při silnějším zatlačení se projeví určité prohýbání, přesto však tuhost odpovídá tomu, co se u pracovních notebooků očekává. Víko je tenké, na můj vkus možná až zbytečně poddajné a nechá se snadno kroutit. Kroucení je viditelné například i při otevírání notebooku prstem za roh víka, čemuž ''pomáhají'' velmi tuhé klouby (kvůli kterým není možné počítač otevřít jednou rukou). Ani v případě většího tlaku na vnější stranu víka nedochází k barevným artefaktům na displeji. Celkově tedy hodnotím odolnost jako dobrou.


Konektory jsou rozesety po stranách. Vlevo je čtečka SmartCard, kombinovaný zvukový vstup/výstup, jedno klasické USB (3.1 Gen1) a dvojice rozhraní USB-C. Obě USB-C podporují napájení notebook (Power Delivery) a přenos obrazu. To více vpředu je však rychlejší (3.1 Gen2 – 10 Gb/s) a je kombinované s rozhraním Thuderbolt 3. U bližšího USB-C je také rozšíření o další vodiče, které lze použít buď dokovací stanicí a nebo samostatným adaptérem s konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN. Na pravém boku je výbava doplněna o druhé klasické USB (opět 3.1 Gen1), obrazový výstup HDMI, čtečku karet microSD a čtečku karet nano-SIM (pro konfigurace vybavené 4G/LTE modemem).

Dá se říct, že až na chybějící konektor pro připojení do počítačové sítě, který je nutné řešit dokoupitelnou redukcí (nebo univerzálním adaptérem do USB), je zde úplně vše, co by měl mít dobře vybavený notebook.

Recenze

Diskuse