RECENZE: Lenovo Yoga C940-14IIL (81Q9) - 14'' prémiový konvertibilní notebook s 10. generací procesorů Intel

7. 11. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Další generace prémiového konvertibilního notebooku Yoga přináší spíše kosmetické úpravy již tak propracovaného designu. Největší změny nastaly uvnitř, C940 přináší 10. generaci mobilních procesorů Intel, jako jeden z prvních, a s tím přicházejí do PC segmentu i výkonnější grafická jádra Intel Iris, doposud známá spíše z notebooků Apple nebo Microsoft. K prémiovému segmentu patří i kvalitní 4K displej s jemnějším obrazem a dobrými barvami.

Lenovo Yoga C940-14IIL (81Q9) - 14'' prémiový konvertibilní notebook s 10. generací procesorů Intel

Základní popis

Celokovové tělo stříbrné barvy působí solidním dojmem, povrch dobře odolává viditelným stopám po manipulaci holýma rukama. Jednolitý blok základny i víka, které je navíc vyztuženo dotykovým sklem, dává celému notebooku solidní tuhost konstrukce. Konvertibilní koncept, kterému v Lenovu, už několik let, říkají příznačně Yoga, umožňuje pracovat jak v režimu klasického notebooku, tak tabletu, nebo i něco mezi tím, tzv. režim A nebo také stan. Panty mají dvě úrovně tuhosti, nižší při otevírání do režimu notebooku, která se ovšem zarazí příliš brzy, cca na 70° otevření, a tak je nakonec třeba použít obě ruce, pokud měníte polohu displeje vůči základně. Někteří konkurenti umožňují otevřít notebook jednou rukou. Pro snazší otevření, má C940, na čele víka, masivní výstupek, který se snadno používá za všech okolností.


Nabídka fyzických rozhraní je skromná, celá se vešla na levý bok notebooku. 1x USB-A 3.1 gen 2, 2x USB-C 3.1 gen 2 / Thunderbolt 3 zároveň slouží k napájení notebooku, 1x kombinovaný audio jack. Pokud potřebujete něco víc, budete odkázáni na redukci do USB-C, naštěstí lze pořídit takřka cokoliv, nejvíce asi bude zájem o rozhraní na externí monitor nebo LAN RJ-45. Na spodku notebooku je otvor pro "tvrdý" reset (přerušení přívodu energie) kancelářskou sponkou, která se tam i vejde (nedávno jsem se u jednoho notebooku setkal s tím, že otvor byl příliš úzký a bylo potřeba použít jemnější drátek). Uvnitř notebooku jsou dále bezdrátové technologie WiFi 6 a Bluetooth 5.


Celkové rozměry 320 x 216 x 14/18 mm odpovídají 14'' notebooku, který je základem dobré mobility při zachování pohodlně velkého displeje. Váha 1.36 kg je dobrá pro notebook, pro tablet už může být nepříjemná, vzhledem k celokovové pevné základně je to slušné číslo. Lze jej snadno přenášet na kratší vzdálenosti jen tak v ruce nebo na delší v batohu či příruční tašce. Jedná se o vysocce mobilní zařízení.


Pracovní plocha, klávesnice, touchpad a práce s dotykovou obrazovkou, včetně umístění aktivního pera, s dobíjením uvnitř notebooku, je v zásadě stejné, jako u dříve testovaného modelu Lenovo Yoga C930-13IKB, který má sice o palec menší obrazovku, ale v zásadě stejnou konstrukci. Oproti poznatkům kolegy, mám trochu jiný dojem v jediném ohledu. Za denního světla, se mi občas jeví čitelnost popisek kláves lepší, pokud je zapnuté podsvícení. Velmi záleží na aktuálních světelných podmínkách, kontrasty popisek vůči povrchu kláves může být horší při denním světle, naopak za mírného šera kupodivu funguje dobře, naštěstí lze většinou situaci řešit aktivací podsvícení. S modelem C930 je stejné i umístění sensoru otisku prstu a hlavního vypínače s diodou.

Recenze

Diskuse