RECENZE: Acer Enduro N3 (EN314-51) - 14'' outdoor notebook pro cestovatele i lehký provoz

26. 11. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Klávesnice

Ostrůvková klávesnice zásadně nevybočuje od ostatních modelů značky Acer, pokud tedy používáte zařízení tohoto výrobce pravidelně, budete hned jako doma. Klávesy mají pocitově spíše kratší dráhu (cca 1,4 mm), psaní je ostré a dává dostatek zpětné vazby, nebo chcete-li, klávesnice nepůsobí gumově, což osobně vítám.


Vrchní řada kláves je v základu nastavena jako F1, F2 atd., rychlé funkce jsou dostupné v kombinaci s klávesou Fn. V pravé straně najdeme klávesy pro pohyb v dokumentech, případně zkratky pro ovládání médií. Kompletní konektorovou nabídku doplňuje také celá sada kláves: ve specializovaném oborovém software dodnes mohou přijít vhod klávesy Pause, Break či SysRq, dokonce se našlo místo i pro klávesu kontextové nabídky. Zde to ovšem trochu odnesl Insert, který je dostupný pouze společně s klávesou Fn. Asi největším překvapením je pro mě ale přítomnost integrovaného numerického bloku, kterého se Acer (naštěstí!) tak sveřepě drží, zatímco osatní výrobci na něj většinou již zcela rezignovali. Aktivuje se pomocí klávesové zkratky Fn+F12 a třeba pro mě to při psaní recenze znamenalo, že jsem mohl pohodlně psát české uvozovky či pomlčku, aniž bych je musel odněkud kopírovat.


Acer uvádí, že je klávesnice odolná proti polití tekutinou (tzn. vodou). Notebook má na spodní straně čtyři odtokové kanálky (standardem bývají spíše dva či jeden), působí tedy dojmem, že by systém mohl docela fungovat.

Klávesnice je vybavena podsvícením (Fn+F8) o jediném stupni intenzity. Podsvícení je velmi nerovnoměřné a v odlišných odstínech (pravá strana klávesnice svítí jasněji a studenějším světlem než pravá), rozdíly jsou patrné i mezi jednotlivými klávesami. Jelikož ale nejde o notebook, kde by se někdo výrazně zabýval estetikou, myslím, že to v tomto případě příliš nevadí. Pokud bude uživateli ohledně podsvícení něco vadit, tak jsou to diody pod horní řadou kláves, které prosvicují skrz, což je poněkud nepříjemné.


Touchpad

Touchpad je ergonomicky vyosený mírně vlevo (cca dle mezerníku). Má hladký povrch, při delší práci se ale bříško prstu začne trochu zadrhávat. Reakce na dotek má mírné zpoždění, celkově ale spadá do standardu, kterému není moc co vytknout. Pod ním najdeme dvojici tlačítek. Při stisku tlumeně cvakají, reagují i při stisku na kraji plochy tlačítka. Rozměry touchpadu jsou 104 × 58 mm.

Indikační diody a další ovládací prvky

Dvojici diod najdeme na pravé straně vedle klávesnice. Horní dioda indikuje zapnutí počítače či režim spánku (modré světlo), ta spodní nabíjení (oranžově). Svit diod je tak akorát, neruší za dne ani v noci. Jistou nevýhodou je, že při zaklapnutém víku nijak nepoznáte, jestli je notebook v režimu spánku či úplně vypnutý.

Zajímavostí, která mi dala vzpomenout na starší notebooky je fakt, že notebook krátce pípne během připojení či odpojení nabíječky. Pokud by vám to vadilo, je možné tuto funkci v biosu vypnout.

Recenze

Diskuse