RECENZE: Acer Enduro N3 (EN314-51) - 14'' outdoor notebook pro cestovatele i lehký provoz

26. 11. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Acer Enduro N3 (EN314-51)
Acer Enduro N3 (EN314-51)

Konfigurace a ceny

Notebook Acer Enduro N3 je aktuálně na trhu k dostání ve dvou konfiguracích, testovaný kus je tou výkonnější z nich (EN314-51W-78KN, NR.R0PEC.003). Za model s procesorem Intel Core i7-10510U, 16 GB RAM a 1 TB SSD a Windows 10 Pro je běžně účtována cena 35.890,- Kč s DPH.

Nižší konfigurace (EN314-51W-563C, NR.R0PEC.002) se liší o něco slabším procesorem Intel Core i5-10210U a SSD o poloviční kapacitě (512 GB), ostatní prvky výbavy jsou zcela shodné. Tato konfigurace je k mání za cenu 30 790 Kč.

Na webu výrobce nalezneme i logo NVIDIA GeForce MX230. Zdali se konfigurace s touto grafikou objeví i u nás je ve hvězdách. Grafika GeForce MX230 může přijít vhod pro nenáročnou práci s obrázky či modelovacím softwarem, mějte ale na paměti, že jde stále o základní low-endovou dedikovanou grafiku.

Závěr

Acer Enduro N3 jsem měl zapůjčený pouze krátce, velmi rychle mi ale přirostl k srdci. Jde o dobře zpracovaný notebook do náročnějšího prostředí, který cílí na velmi specifické skupiny uživatelů. Ti ocení bytelné provedení se zesílenými rohy a gumové krytky konektorů. Přímo se nabízí jako nástroj pro fotografy, kteří cestují po světě či v přírodě, své uplatnění najde také v náročném provozu v halách či skladech či pro jednotky IZS. Těmto uživatelům, kteří nepotřebují zcela špičkovou odolnost mohutnějších (a násobně dražších) notebooků s vnitřním rámem poskytuje dostatečný výkon, pohodlnou klávesnici a vynikající konektorovou výbavu, která mezi 14palcovými notebooky nemá moc dobře konkurenci.

Ze záporů je třeba zmínit displej, který je pro potřeby venkovního použití deklasován především jeho málo výkonným podsvícením (v uzavřených prostorách stačí). Práce venku za slunného dne tak bude spíše trápením. Notebook by mohl nabídnout také delší výdrž na nabití. A zmínit je třeba také proprietární nabíječku (notebook je ovšem možné nabíjet i dokovat skrze USB-C).

Klady a zápory

+ výborný pocit z konstrukce a zpracování
+ pevnost základny
+ pohodlná klávesnice se všemi myslitelnými klávesami
+ bezkonkurenční konektorová výbava
+ rychlá čtečka otisku prstu

- barvy a slabé podsvícení displeje (pro outdoor)
- průměrná výdrž baterie
- proprietární nabíječka
- nerovnoměrné podsvícení klávesnice

Recenze

Diskuse