RECENZE: Acer Enduro N3 (EN314-51) - 14'' outdoor notebook pro cestovatele i lehký provoz

26. 11. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Nová řada notebooků Acer Enduro míří na ty, kteří notebook používají v náročnějších podmínkách, venku nebo v lehkém provozu. Acer Enduro N3 je první vlaštovkou na českém trhu a patří do základní nabídky v rámci řady Enduro. Se svou zesílenou konstrukcí, klávesnicí či větráčkem s ochranou proti polití a procesory Intel Core 10. generace cílí primárně na cestovatele, fotografy či na méně náročné uživatele uvnitř skladů či pracovníky ve stavebnictví.

Acer Enduro N3 (EN314-51) - 14'' outdoor notebook pro cestovatele i lehký provoz

Základní popis

Acer Enduro N3 je notebook klasické konstrukce v tak trochu jiném pojetí. Klasický je v tom, že jde o notebook s bezdotykovým displejem a maximálním vyklopením do roviny se základnou (cca 185°), už na první pohled se ale od většiny dnešní produkce odlišuje materiály a celkově zesíleným, nebál bych se až použít termín „rugged“ vzhledem. Víko notebooku je celé z plastových dílů, při zatlačení doprostřed se prohýbá, na displej to ale nemá očividně žádný vliv a obraz se nevlní. Povrch víka má vlastní trojúhelníčkovou texturu, připomínající spodní stranu mnoha čokoládových tyčinek - daleko důležitější ale je, že na něm nejsou patrné otisky prstů, navíc pomáhá k jistému úchopu, když přenášíte notebook zavřený.


Plocha kolem klávesnice i spodní vana jsou kompletně z polohrubého plastu. Při zatlačení odolává velmi dobře, a to na všech místech (v místě klávesnice, nad ní i po stranách touchpadu). Acer se ostatně chlubí armádní certifikací MIL-STD810G. Zadní nohy, na spodku základny, jsou o něco vyšší než přední, díky tomu je notebook v mírném náklonu k uživateli, což je ergonomicky příjemné, a zároveň se tím zlepšuje cirkulace vzduchu k chlazení. Ačkoliv tedy uvnitř základny nenalezneme žádnou zesílenou kostru, působí notebook překvapivě dobře. V rozích základny vystupují gumové polštářky, které notebooku jednak dodávají ten pravý punc outdooru, navíc by mohly reálně něco přidat na odolnosti, pokud s notebookem o něco bouchnete. Ocenit musím také panty. Mají zvolenou příjemnou tuhost, naprosto jasný chod a minimum vůle. Dojem z nich je velmi dobrý i díky velkému výřezu v základně pod touchpadem, takže palcem snadno nahmátnete víko obrazovky. Displej není možné otevřít jednou rukou, vzhledem k zaměření notebooku to ale nevidím jako problém. Celkově převládá z konstrukce velmi dobrý pocit, a i když jsem nezkoušel notebook (alespoň) pustit na podlahu, působí rozhodně jako typ zařízení, který by to měl zvládnout. Přenášení za roh a podobné věci, které u notebooků obecně nedoporučuji, by u Aceru Enduro N3 nemělo v praxi nijak vadit.


Všechny konektory se nachází po stranách notebooku a jsou opatřeny obdélníkovými gumovými krytkami. Krytky jsou rozděleny do bloků (vlevo jsou tři, vpravo dvě), což je nejspíš praktičtější řešení, než kdyby měl každý konektor svou vlastní titěrnou záslepku. Důležité je, že krytky drží dobře (alespoň v době testování) a dají se snadno vyklopit: ať už za šedý výstupek uprostřed, či za hranu mezi nimi a plastovou pracovní plochou, kde se snadno zapřete nehtem. Acer se ostatně chlubí stupněm krytí IP53, která má označovat odolnost proti vniknutí prachových částic či v případě pokropení vodou. Vlastní konektorová výbava je nebývale bohatá a nebojím se říct, že zde Acer výborně zaútočil na hluché místo na trhu:



  • levý bok: napájecí konektor, Ethernet (RJ45), VGA, HDMI, 2× USB 3.2 Gen 1 (to levé s možností dobíjení dalších zařízení v úsporném režimu), 1× USB 3.1 Gen 1 type-C (s podporou DisplayPort, až 45W nabíjením či možností dokování), čtečka SD karet, 3,5mm jack pro sluchátka s mikrofonem
  • pravý bok: čtečka čipových karet SmartCard, sériový port RS232 (ten už se dnes vidí opravdu zřídka kdy, ale pro specialisty může mít stále využití) a otvor zámku Kensington


Z výčtu vyplývá, že se Acer Enduro N3 se hodí pro celou řadu potenciálních uživatelů. Technik–síťař v terénu ocení Ethernet, fotograf v přírodě čtečku SD karet, autotronik či strojař zase spíše sériový port. V každém případě je notebook použitelný i uvnitř firemní sféry (SmartCard) a neztratí se ani tehdy, když potřebujete prezentovat někde, kde se zastavil čas (VGA). Jedinou výtku, kterou mám, je koncovka proprietární nabíječky, která je lomena ve tvaru písmene „L“ a při vedení kabelu směrem k uživateli trochu překáží síťovému kabelu ethernet, naopak při směřování dozadu (zřejmě častější způsob použití) má ideální tvar.

Rozměry notebooku jsou 352 × 247 × 25 mm (30,5 mm se započítáním gumových nožiček), hmotnost je 1 948 g. Je naprosto patrné, že jde o notebook, který nebyl stvořen s cílem oslovit zákazníky v showroomu svým tenkým a štíhlým provedením. Pokud patříte mezi ty, kteří nad podobnými trendy opovrhují, Acer Enduro N3 je skutečně zařízení, které svým vzezřením připomíná notebooky ze staré školy.

Recenze

Diskuse