RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9450) - 14'' manažerský notebook s hmotností pod 1 kg a dlouhou výdrží

12. 3. 2020 06:30    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus je v ČR znám více jako výrobce notebooků pro domácnosti, herní nadšence a luxusních modelů, přesto má v nabídce, již několik let, i notebooky určené hlavně pro pracovní nasazení, poznáte je podle písmene B v kódovém označení. ExperBook B9 je nejnovějším přírůstkem do kategorie firemních notebooků, a jako takový, sleduje nejnovější trendy v konstrukci i výbavě.

ASUS ExpertBook B9 (B9450) - 14'' manažerský notebook s hmotností pod 1 kg a dlouhou výdrží

Na úvod recenze je třeba podotknout, že testovaný kus notebooku je předprodukční vzorek. Sice už by měl mýt finální podobu a výbavu, jaká se bude v ČR prodávat, ale je možné, že přecijen něco bude nakonec jinak. Díky koronaviru se zřejmě odsune i jeho nástup na trh, původně se očekávaly první dodávky už v březnu, aktuálně odsunuto na duben.

Základní popis


Tělo z lehkých slitin je kompletně v tmavém provedení, výrobcem označováno jako ''Star Black'', na přímém světle je navíc jasně zřetelný perleťový efekt se třpytkami různých barev, osobně nejvíce vnímám modrou, zelenou a červenou. Pozitivní vlastností tohoto povrchu je, že dobře odolává viditelným mastným stopám po prstech, na druhou stranu už je ale na vnějších stranách (víko a spodek základny) vidět drobné ošoupání, notebook už prošel několika redakcemi a těžko posoudit, jak s ním kdo předtím zacházel. Troufám si odhadnout, že při slušném zacházení a přenášení v samostatné polstrované kapse batohu nebo brašny, vydrží povrch dlouho v původní podobě.


I když je notebook velmi lehký, lze jej snadno otevřít jednou rukou, i přesto, nebo vlastně možná právě proto, že zadní hrana víka notebooku se v úhlu cca 45° otevření opře do desky stolu za začne zvedat zadní stranu základny, což zlepšuje náklon klávesnice k uživateli a přístup vzduchu k chlazení. Hrana víka, o kterou se notebook opírá, je tedy opatřena dvěma tvrdými plastovými výstupky pro pohodlnější otevření i ochranu konstrukce. Maximální úhel otevření notebooku je plných 180°. Chod kloubů je konstantní a dle mého soudu přiměřené tuhý. Víko u základny drží integrované magnety.


Fyzická rozhraní jsou rozložena na bocích základy, umístěná více dozadu, ergonomicky příjemnější. Levý bok (z pohledu uživatele) odzadu obsahuje 2x USB-C / Thunderbolt 3 rozhraní, která zároveň slouží pro napájení. Vlevo je dále 1x velký HDMI konektor pro přenos obrazu a zvuku a 1x micro HDMI konektor, zde ovšem určený výhradně pro připojení redukce RJ45 LAN (síťový chip je součástí základní desky, redukce je tedy opravdu jen pasivní redukcí, v balení testovaného notebooku scházela, ovšem podle specifikace je zahrnuta v ceně). Pravý bok odzadu obsahuje Kensington lock slot pro mechanické zabezpečení proti krádeži, 1x USB-A 3.1 gen. 2 a 1x kombinovaný audio jack konektor. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně i bezdrátové technologie, nejnovější WiFi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5.0.


Celková hmotnost testovaného noteboooku činí 995 g, výrobce nabízí i lehčí variantu 870 g, ovšem za cenu poloviční kapacity baterie, což vnímám hlavně jako snahu marketingového oddělení, získat světové prvenství v nejnižší celkové hmotnosti, praktičtější rozhodně bude ''těžší'' varianta notebooku. I celkové rozměry 320 x 203 x 15/17 mm řadí notebook do kategorie vysoce mobilních notebooků. Celková konstrukce se jeví býti pevnou a odolnou, je tak tedy jako celek předurčený pro každodenní přenášení.

Recenze

Diskuse