RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9450) - 14'' manažerský notebook s hmotností pod 1 kg a dlouhou výdrží

12. 3. 2020 06:30    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Černá klávesnice s bílými popiskami má v zásadě běžné rozložení. Popisky jsou dobře čitelné i v mírném šeru, pro úplnou tmu je zde pak i podsvícení se třemi stupni intenzity. Horní řadu kláves lze pohotově přepínat mezi klasickou F1 až F12 funkcionalitou nebo multimediální nabídkou pro ovládání hlasitosti, jasu displeje atp. Přepínání nutnosti použití Fn se dělá pomocí kláves Esc+Fn, s indikací stavu v klávese Fn. Indikaci přímo v klávese má i CapsLock a hlavní vypínač, který je zde umístěn do pravého horního bloku klávesnice, řešení, které většinou kritizuji, raději bych tam viděl Del, který je o jednu pozici vlevo. Hlavní vypínač má v sobě indikační diodu a bohužel reaguje okamžitě i při zapnutém notebooku, kdy to může vadit (při nechtěném stisku), jeho funkci lze zablokovat v operačním systému. Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku, kontextová nabídka jen přes Fn + pravý Ctrl. Kurzorové šipky s poloviční výškou v sobě skrývají funkce Home, End a PgUp + Dn, což mi vyhovuje. Klávesa Enter je jednořádková, mám raději vysokou variantu, ale je klidně možné, že produkční kusy pro ČR ji dostanou, v minulosti tomu už tak u některých předprodejních notebooků bylo. Celkově mohu s klidným srdcem shrnout, že se mi s klávesnicí pracovalo dobře.


Touchpad


Touchpad o rozměrech 130 x 66 mm je na můj vkus zbytečně široký. Je vycentrovaný na střed základny (ergonomičtější je centrování na střed mezerníku) stává se tak častěji, že se uživatel nechtěně dotkne touchpadu, což může být u některým modelů problém, zde je to naštěstí ošetřeno ovladačem, případně lze touchpad pohotově deaktivovat klávesou F6 (+Fn). Kdo čte moje recenze, ten ví, že preferuji samostatná tlačítka ''myši'' pod touchpadem, zde je opět integrováno do touchpadu (móda poledních let). Integrované tlačítko lez pohodlně stisknout cca do poloviny výšky od spodního okraje, hlučnost a tuhost stisku je zhruba na hranici toho co ještě osobně považuji za pohodlné, tužší by mi už vadilo, měkčí stisk je ještě příjemnější a tišší. Touchpad má v sobě integrovaný NumPad, specialita notebooků Asus, již minimálně druhým rokem. NumPad se aktivuje stiskem pravého horního rohu touchpadu, má poněkud jiné rozložení než na klasické klávensici, ale dá se na něj zvyknout, psaní číslic určitě urychlí. Aplikaci kalkulačky lze pohotově vyvolat přejetím prstu z levého horního rohu touchpadu směrem doprava, bohužel její okno ale není automaticky aktivní a je třeba se do něj přepnout. Kurzor myši lze ovládat na touchpadu i pokud je NumberPad aktivovaný, textovém editoru to ale občas může znamenat, že místo pohybu kurzoru se napíše číslice nebo třeba znaménko +. Reake kurzoru na pohyb prstu po ploše touchpadu mi vyhovuje. Touchpad je místem, kde jsou poměrně rychle vidět stopy mastnoty po pohybech prstů (na rozdíl od zbytku povrchu notebooku, viz výše v recenzi).

Indikační diody a další ovládací prvky

Kromě výše zmíněných indikačních diod, jsou na notebooku další 3, jedna hned vedle webkamery, další dvě na pravém boku notebooku. Jenda boční dioda indikuje stav nabíjení baterie, když je připojené napájení, druhá práci SSD, což je trochu nevhodné umístění, ale spousta dnešních notebooků již takovou indikaci zcela opustilo. Kromě indikace dobíjení baterie, kdy svítí oranžově při dobíjení a zeleně když má baterie 100% kapacity, svítí všechny diody bíle a příjemně tlumeně. Tlumení světla indikace často výrobci opomíjejí, Asus tedy za tuto vlastnost sbírá plusové body, obzvláště u web kamery, ale někdy bývají příliš jasné diody i přímo na pracovní ploše. Režim spánku je poznat jen při otevřeném notebooku (indikační dioda v hlavním vypínači, v klávesnici). Indikaci napájení zajišťuje také podlouhlý svítící prvek na čele základny notebooku, je umístěn uprostřed hrany, ve vykrojení pro snazší otevření notebooku a v testovaném kuse svítil jen červeně, pokud bylo připojeno napájení, i při plném nabití baterie.

Mezi další ovládací prvky patří čtečka otisku prstu, umístěna je u pravého spodního okraje bloku klávesnice.

Recenze

Diskuse