RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9450) - 14'' manažerský notebook s hmotností pod 1 kg a dlouhou výdrží

12. 3. 2020 06:30    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Integrovaná Li-Pol baterie s udanou kapacitou 66 Wh hlásí v testovaném kuse notebooku opotřebení 0,4 %, i tak jsem při standardním* redakčním měření maximální výdrže s minimální spotřebou dosáhl rekordního času, více jak 55 hodin, téměř až neuvěřitelná hodnota, z velké části zásluhou nového procesoru, operační paměti s nižší spotřebou a určitě i zásluhou návrhu základní desky a dalších komponent notebooku Asusem. Měření spotřeby při reálnějším vytížení pochopitelně ukázalo řádově nižší časy, ale i tak patří necelých 11 hodin ke špičce v rámci konkurence v této třídě notebooků, nejen. Výrobce pro tento model nabízí i poloviční kapacitu baterie, to však považuji spíše za marketingový tah v honbě za nejlehčí notebook na světě, viz výše v recenzi. Určitě bych volil raději vyšší kapacitu baterie.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 55 hod 18 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 10 hod 47 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Notebook lze napájet výhradně přes USB-C / Thunderbolt 3 konktory, v notebooku jsou dva, oba na levé straně základny, vedle přenosu dat lze oba využít i pro napájení notebooku. Indikace dobíjení a nabití, potažmo připojení nabíječky, zajišťuje jedna dioda na pravém boku notebooku. Oranžově svítí při dobíjení, zeleně při plném nabití. K notebooku je v ceně přibalen malý napájecí zdroj o rozměrech 75 x 66 x 29 mm a váze 324 g, s výkonem 65 W a USB-C koncovkou.

Recenze

Diskuse