RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9450) - 14'' manažerský notebook s hmotností pod 1 kg a dlouhou výdrží

12. 3. 2020 06:30    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus ExpertBook (B9)
Asus ExpertBook (B9)

Konfigurace a ceny

Notebook lze dohledat pod označením Ausus ExpertBook B9. Pro český trh jsem prozatím našel jedinou ohlášenou specifikaci (B9450FA-BM0160R) s téměř identickou výbavou, jako má testovaný kus, jediný rozdíl je v množství osazených SSD modulů. Za doporučenou koncovou cenu 42.990,- Kč včetně DPH (35.529,- Kč bez DPH) je osazen testovaným procesorem Intel Core i7-10510U, 16 GB LPDDR3 RAM, 1x 1TB SSD a operační systém Windows 10 Home.

Kromě vícero možností kombinací kapacit SSD (512 GB, 1 TB a 2TB) a nabídky poloviční velikosti RAM (8 GB), uvádí technická specifikace modelu B9 i procesor Intel Core i5-10210U. Očekávám, že v nabídce budou i Win 10 Pro, pro firemní využití příhodnější varianta.

Závěr

Notebook Asus ExpertBook (B9) je navržen pro firemní nasazení, nabízí 14'' IPS displej (dle mého optimální minimum pro pohodlnou práci na cestách), solidní provedení a především nízkou hmotnost pod 1 kg. Promyšlená konstrukce nabízí i elegantní vzhled, takže jeho využití si dokážu představit pro vrcholové manažerské pozice nebo třeba i studenty, kteří chtějí nejmodernější vysoce mobilní techniku a mají na to peníze. Jediné co musíte oželet, je hraní her, to se ale dá u tenkého a lehkého, na firemní využití určeného notebooku předpokládat.

Výhrady mám jen drobné, snesitelné, hlavně k touchpadu a rozložení kláves, respektive umístění hlavního vypínače do klávesnice a jednořádkovému Enteru, který možná bude u prodávaných kusů vysoký (viz výše v recenzi). Vedle nízké hmotnosti oceňuji možnost připojení dvou SSD modulů pro ukládání dat. Celkově hodnotím notebook jako povedený, masovějšímu rozšíření bude bránit nejvíce cena, což naopak může vyhovovat zájemcům o exkluzivitu.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost
+ solidní provedení konstrukce
+ zajímavý vzhled
+ 2x M.2 SSD slot

- hlavní vypínač v klávesnici
- široký touchpad s integorvaným tlačítkem

Recenze

Diskuse