RECENZE: Asus ROG Strix Scar 17 (G732) - 17'' herní mašina s RTX 2080 Super, i pro pracovní nasazení

14. 10. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Výkonný mobilní počítač, který může být osazen i procesorem Intel Core i9, zároveň nabízí aktuálně nejvýkonnější herní grafický čip. Primárně je cílen na náročné hráče, Asus ale zjevně počítá i s firemním nasazením, což naznačuje osazení procesory s technologií Intel vPro nebo operační sytém Windows 10 ve verzi Pro. 300 Hz displej dokáže poskytnout plynulejší obraz, než běžný smrtelník postřehne. Třešničkou na dortu je možnost osazení třemi M.2 SSD moduly.

Asus ROG Strix Scar 17 (G732) - 17'' herní mašina s RTX 2080 Super, i pro pracovní nasazení

Základní popis

Jak i název napovídá, je tento 17'' velký notebook přímým pokrevním příbuzným dříve testované 15'' varianty (viz RECENZE: Asus ROG Strix Scar III (G531G) - 15,6'' herní notebook, tenký, výkonný, sympatický). Hlavní rozdíl je ve velikosti displeje, potažmo celého notebooku a vyšším nabízeném výkonu ve větší variantě, i díky lepším možnostem chlazení. Vzhledově i konstrukčně jsou si obě velikostní varianty velmi podobné.


Plastové tělo základny má opět zespodu pátou gumovou nohu uprostřed a navíc další u čela a zadní strany notebooku, celkem tedy 7 míst pro lepší stabilitu a menší prohýbání při tlaku na pracovní plochu. Po obvodu (čelo a boky) základny jsou opět umístěny světelné lišty, které korespondují s barevným nastavením klávesnice. Převážná část pracovní plochy je z hladkého plastu, designově vybočuje vroubkování na pravém boku a světle šedý potisk v jeho okolí, oboje má především za úkol notebook ozvláštnit vzhledově. Povrch docela dobře odolává viditelným otiskům prstů.


Vnější strana víka je i zde kovová (zřejmě hliník), zlepšuje tak odolnost proti kroucení a tlaku cizích předmětů např. při přepravě v batohu atp. Víko lze pohodlně otevřít i jednou rukou, k tomu je uprostřed čela víka dostatečně veliký a snadno nahmatatelný plastový výstupek. Maximální úhel otevření je cca 130°, což naprosto dostačuje běžnému použití. Na povrchu víka jsou otisky prstů znatelnější než na pracovní ploše.



Fyzická rozhraní jsou na obou bocích a vzadu. Levý bok obsahuje kombinovaný audio jack a 2x USB-A 3.2 Gen 1. Většina rozhraní je vzadu, napájecí konektor, RJ-45 LAN konektor, HDMI 2.0b, USB-C 3.2 Gen 2 a ještě jednou USB-A 3.2 Gen 1. Na pravém boku je pak otvor pro zasunutí NFC klíče s magnetickým uchycením (KEYSTONE), který nabízí automatickou personalizaci nastavení efektů a přihlášení ke skrytým datům na disku.


Notebook má rozměry 400 x 293 x 27,5/30,5 mm, na poměry běžných notebooků je to obr, v kategorii 17'' notebooků s takovým výkonem je vlastně poměrně tenký, rozhodně tenčí než stejná kategorie před pár lety. Podobné je to i s váhou 2,92 kg, ve srovnání s běžnějšími notebooky je to hodně, v rámci kategorie je to opět zlepšení oproti dřívějším modelům, přitom výkon stále roste. Takže i celkové zhodnocení mobility má dva úhly pohledu, notebooky dnes dokáží být značně menší, tenčí a lehčí, ale v poměru k výkonu jde vlastně o poměrně tenký a lehký model s dobrou mobilitou. Konstrukce notebooku působí celkově robustním dojmem, dílenské zpracování je na vysoké úrovni.

Recenze

Diskuse