RECENZE: Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550 - 15.6'' 4K LCD s procesorem Intel Core i9 a druhým displejem

4. 12. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Integrovaná Li-Pol baterie má udanou kapacitu 90 Wh. Baterie v testovaném kuse vykazovala opotřebení 7% tedy kapacitu 83,7 Wh. Trochu mě zarazilo, že takový úbytek byl již po 25 cyklech, možná vada kusu, kterou by mohla řešit záruka. I tak se v takto výkonném notebooku dostalo měření maximální výdrže, při minimální zátěži, téměř na 10 hodin. Při simulaci pracovního vytížení (dokumenty + internet) se zapnutým WiFi a maximálním jasem, jsem se dostal lehce přes 3 hodiny. Obě měření jsem prováděl s aktivní integrovanou grafikou a vypnutým přídavným displejem. Notebook je rozhodně předurčen k tomu, aby stál na desce pracovního stolu s připojeným napájecím adaptérem, baterii bych zde vnímal hlavně jako záložní zdroj energie.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 9 hod 51 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 3 hod 19 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Napájecí zdroj má rozměry 175 x 76 x 26 mm, váží 788 g a dává 240 W. Na poměry dnešních běžných notebooků se jedná o obra, ale i zde je patrný technický pokrok, výkonová špička mezi notebooky, měla několik let dozadu znatelně větší a těžší zdroje. Oba kabely jsou příjemně dlouhé. Konektor připojení do notebooku je ergonomicky zahnutý a i když směřuje dozadu, tedy směrem k bočnímu chlazení, lze kabel strčit pod notebook, mimo dosah bočního výdechu, díky zmíněným vysokým zadním nohám základny. Indikace připojení zdroje a dobíjení baterie, je umístěna na notebooku, je dobře viditelná při zavřeném víku s displejem, hůře pak při práci, viz "Indikační diody a další ovládací prvky" v kapitole "Pracovní plocha, klávesnice, touchpad a další ovládací prvky".

Recenze

Diskuse