RECENZE: Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550 - 15.6'' 4K LCD s procesorem Intel Core i9 a druhým displejem

4. 12. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Hlavním aspektem klávesnice je její umístění do přední poloviny pracovní plochy, podobně jako u předchozích modelů (viz úvod recenze), klávesnice je tak ergonomicky (ohledně podpěrek pro dlaně) podobná běžným externím klávesnicím. Notebook je určen primárně pro práci na stole, opěrky pro dlaně by mohly chybět, jen pokud by byl notebook určen pro práci na cestách, v dopravních prostředcích a podobně. Výrobce dodává i gumovou přídavnou podložku, která je hluboká cca 55 mm, dle mého soudu zbytečná a komplikace na cestování, ale někomu může vyhovovat.


Ke klávesnici mám jen tradiční výhrady jako je malý jednořádkový Enter, nutnost stisku klávesy Fn pro vyvolání kontextové nabídky a zmenšená velikost kurzorových šipek. Vyhovuje mi velký Backspace, zvěstný mezerník a oddělení čtveřice funkčních kláves F1 až F4, ostatní jsou už bohužel zase pohromadě, z prostorových důvodů. Podsvícení klávesnice má 3 základní stupně intenzity s možností uživatelského nastavení barev z palety RGB. Každá klávesa umí svítit zvlášť a jinou barvou, slouží k tomu aplikace Asus Armoury Crate (kdykoli lze pohotově vyvolat speciální klávesou nad touchpadem), která je sice na můj vkus zbytečně komplikovaná a málo intuitivní, ale umí nastavit kdeco a naštěstí obsahuje alespoň základní tutoriály.

Touchpad


Touchpad je zde opět (jako u předchůdců se dvěma displeji), z prostorových důvodů, umístěn napravo od klávesnice. Je orientovaný na výšku a má rozměry 60 x 80 mm. Práce s ním mi vyhovuje, jen si ze začátku je třeba zvyknout, překonat zažitý reflex, hledání touchpadu pod klávesnicí. Líbí se mi, že má dvě vlastní tlačítka, s příjemným hladkým stiskem, bez zbytečného cvakání. Podobně jako u předchůdců, ale i několika dalších modelů Asus, je zde možno v klávesnici aktivovat numerický blok, stiskem levého horního rohu, v tu chvíli ovšem přestane reagovat kurzor myši, až do chvíle deaktivace bloku. Kurzor se dá ovládat i druhým displejem, tím nad klávesnicí, Asusem označovaný jako Screenpad, ovšem pokud je tato funkce aktivována, přestává fungovat ovládání aplikací dotykem, které jsou na druhém displeji, takže to nedává moc smysl, ani to není příliš ergonomické.

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač je umístěn v pravém horním rohu bloku klávesnice, nad touchpadem. Stisk hlavního vypínače klade znatelně větší odpor, než ostatní klávesy, z bezpečnostních důvodů, i když v tomto případě je riziko nechtěného stisku menší, než u klávesnic, kde zasahuje přímo do hlavního bloku kláves a kde to tedy kritizuji, zde je mi to vlastně jedno. Hlavní vypínač zároveň slouží jako indikace zapnutí nebo režimu spánku, svítí nebo bliká, vždy červeně, bez ohledu na nastavení podsvícení zbytku klávesnice.

Další 3 indikační diody jsou umístěny u paty hlavního displeje, v základu svítí bíle, první indikuje to stejné co hlavní vypínač, druhá připojení napájecího adaptéru + dobíjení baterie (oranžově) a třetí práci datového úložiště. Indikační diody jsou při práci paradoxně ukryty, za vyklopeným druhým displejem, vidět jsou jen při pohledu shora nebo při zavřeném notebooku, což má také svůj význam, tedy hlavně indikace dobíjení baterie.

Recenze

Diskuse