RECENZE: Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550 - 15.6'' 4K LCD s procesorem Intel Core i9 a druhým displejem

4. 12. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Díky inovativní konstrukci má tento notebook dva displeje, což sebou tak trochu přináší i lepší chlazení, proto může být osazen i nejvyšší řadou mobilního procesoru Intel Core. K tomu výkonná grafika od NVIDIA a displej s vysokým rozlišením 4K. To vše v těle z lehkých slitin, pro hraní i práci.

Asus ROG Zephyrus Duo 15 GX550 - 15.6'' 4K LCD s procesorem Intel Core i9 a druhým displejem

Základní popis

Zavřený notebook na první pohled vypadá naprosto normálně, respektive je poznat, že se jedná o luxusnější řadu, hlavně díky tělu z lehkých slitin kovů. Že jde o výkonný stroj, napovídají 4 výdechy chlazení, dva vzadu a další dva na bocích, po každém boku jeden. K chlazení přispívají mohutné zadní nohy na spodku základny, jsou široké a zároveň vysoké, aby usnadnili přístup vzduchu k chlazení.


Největší překvapení (pro neznalé) přichází po otevření notebooku. Polovinu pracovní plochy zabírá klávesnice s touchpadem a druhou polovinu druhý displej, který se navíc po otevření vyklopí směrem k uživateli v úhlu cca 15°. Sofistikovaný mechanismu pracuje velmi hladce a notebook lze pohodlně otevřít i jednou rukou. Hlavní displej uzavírá s deskou stolu maximální úhel cca 125°.



Fyzická rozhraní jsou umístěna po obou bocích, kvůli chlazení v přední polovině, a další vzadu uprostřed, mezi dvěma výdechy horkého vzduchu. Levý bok obsahuje 3 kulatá rozhraní, napájecí konektor a 2x audio jack, vstup a výstup, každý samostatně. Pravý bok nabízí 2x USB-A 3.2 Gen 1 a 1x USB-C 3.2 Gen 2 s podporou Thunderbolt 3 / G-Sync / napájení. Napájení přes USB-C sice nestačí pro nepřetržité využití maximálního výkonu, ale baterii přes něj dobíjet lze, klidně z nabíječky pro mobilní telefon, nebo i externí powerbanky. Zadek notebooku nabízí poslední 3 fyzická rozhraní, LAN RJ-45 1 Gbps, HDMI 2.0b a další USB-A 3.2, ovšem rychlejší Gen 2.


Celkové rozměry notebooku jsou 360 x 267 x 21/31 mm. Ač notebook vypadá poměrně tence (na tak výkonný stroj), hmotnost 2.5 kg je další parametr, který napovídá, že se jedná o výpočetně silné náčiní a právě v poměru k výkonu, jde vlastně o velmi přijatelnou hodnotu. Na mobilitu notebooku, je tedy třeba pohlížet ze dvou různých úhlu pohledu. V porovnání s nejtenčími a nejlehčími notebooky na trhu, se jedná o těžké monstrum. V kategorii vysoce výkonných herních notebooků a pracovních stanic, jde naopak o vysoce mobilní zařízení.

Notebook je blízkým příbuzným dvou, dříve testovaných modelů viz RECENZE: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) a RECENZE: Asus ZenBook Duo 14 (UX481). Oproti svým předchůdcům se liší především (výše popsaným) výklopným mechanismem pro druhý displej, čímž zpříjemňuje jeho použití. Možnosti využití druhého displeje, najdete v předchozích recenzích, je zbytečné, abych to zde popisoval vše znovu.

Recenze

Diskuse