RECENZE: Asus ROG Zephyrus G14 (GA401) - 14'' herní notebook s AMD Ryzen a NVDIA grafikami

8. 6. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

AMD je několik posledních let více než důstojným konkurentem firmě Intel, procesory má srovnatelné nebo i lepší, v grafických jádrech má navrch. Proto se na trhu objevuje stále více notebooků s AMD procesory a pro herní nadšence i v kombinaci s grafikami NVIDIA. Asus je v tomto ohledu na špici pelotonu a nabízí zajímavé modely herních notebooků v uvedené kombinaci výrobců komponent.

Asus ROG Zephyrus G14 (GA401) - 14'' herní notebook s AMD Ryzen a NVDIA grafikami

Základní popis

Testovaný kus je proveden v barevné kombinaci bílého víka a kovově šedého (Eclipse Grey) zbytku těla. Teoreticky jsou možné i další kombinace obou barev, prakticky jsem v ČR zatím našel ''jen'' tuto, za mě v pohodě. Dle údajů výrobce je vnější strana víka vyrobena z hliníku a základna ze slitiny lehkých kovů. Spodní kryt se jeví býti z plastu. Povrch notebooku dobře odolává viditelným otiskům prstů. Provedení notebooku je na vysoké úrovni, vše dobře lícuje, zavřený notebook celkově působí pevně a odolně.


Specialitou tohoto notebooku je možnost nastavitelných světelných efektů (AniMe Matrix) na vnější straně víka, v podání bílých diod, ovládaných předinstalovanou aplikací. V ČR jsem prozatím nalezl jedinou konfiguraci, bez této vychytávky, testovaný kus ji měl. Výhodou absence světelných efektů je o něco nižší hmotnost a tloušťka notebooku.


Notebook lze pohodlně otevřít jednou rukou, i přesto, že otevírající se zadní hrana víka se tím dostává pod úroveň základny, čímž základnu zvedá cca o 1cm (u zadního okraje notebooku) a zlepšuje tak proudění vzduchu, potřebného k chlazení. Maximální úhel otevření je 136°, dostačující hodnota pro většinu potenciálních uživatelů.


Základna nabízí přiměřenou porci rozhraní, odpovídajících požadavkům doby. Vlevo od středu, směrem dopředu, jsou to klasický napájecí konektor, standardní HDMI 2.0b, USB-C 3.2 Gen 2 s DisplayPort 1.4 a napájením, a jako poslední je kombinovaný audio jack. Na pravém boku, opět od středu směrem k čelu, jsou to 2 x USB-A 3.2 Gen 1 a 1x další USB-C 3.2 Gen 2 (bez DP a napájení). Mě osobně schází čtečka SD karet, ale těžko odhadnout, kolik procent uživatelů ji stále ještě potřebuje, každopádně ji lze suplovat adaptérem přes USB. U herního notebooku bych očekával také LAN RJ-45 konektor, především pro on-line haní. Notebook samozřejmě disponuje bezdrátovou konektivitou WiFI a Bluetooth.



Celkové rozměry testovaného notebooku jsou 324 x 222 x 19,9 (23,5 s nožičkami) mm. Výrobce uvádí, že konfigurace bez AniMe Matrix, na vnější straně víka, jsou o 2 mm tenčí. Váha testovaného kusu činí 1,74 kg, výrobce uvádí 1,7 kg, respektive 1,6 kg bez AniMe Matrix. Celkově notebook hodnotím jako vysoce mobilní, v kategorii herních notebooků rozhodně a i leckterým konkurentům, s výrazně slabším výkonem, šlape v na paty, v oblasti mobility.


Recenze

Diskuse