RECENZE: Asus ROG Zephyrus G14 (GA401) - 14'' herní notebook s AMD Ryzen a NVDIA grafikami

8. 6. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Při pohledu na klávesnici, si asi každý, jako první, všimne specifického tvaru mezerníku, typického pro herní notebooky Asus ROG. Klávesnice je vyvedena ve stejné barvě jako zbytek pracovní plochy. Průhledné klávesy z plastu jsou pokryty barvou, všude kolem znaků, barva znaků je tedy dána stínem pod klávesou, je o poznání tmavší než barva povrchu kláves. Podobné řešení (stříbrná barva na průhledných klávesách) používá několik výrobců, na první pohled to vypadá efektně, ale často bývá problém s kontrastem / čitelností kláves, hodně záleží na pozorovacím úhlu uživatele a okolních světelných podmínkách. Na denním světle je vše v pořádku. V mírném a větším šeru místnosti je lepší pracovat bez podsvícení, podsvícení totiž paradoxně, za takových podmínek, zhoršuje čitelnost znaků. Podsvícení začíná dávat smysl až při opravdu velkém šeru nebo tmě, má 3 základní stupně a bohužel je viditelně nerovnoměrné, kolem středu klávesnice je tmavší, některé drobné grafické znaky jsou hůře čitelné. Podsvícení klávesnice a čitelnost znaků je tak mojí hlavní výtkou tohoto jinak sympatického notebooku.


Co se rozložení kláves týče, mám jen dvě drobnější výtky. 1) preferuji vysoký dovuřádkový Enter, což je spíše můj subjektivní požadavek, 2) u herního notebooku bych očekával standardní velikost kurzorových šipek, na druhou stranu je třeba uznat, že většina moderních her se ovládá myší v pravé ruce a klávesami WASD levou rukou. Úplně schází klávesa Ins, osobně už ji také v podstatě nepoužívám, ale stále je považována za standard, a proto považuji za vhodné, to zde zmínit. Místo klávesy PrintScreen bych osobně raději viděl možnost vyvolání kontextové nabídky, která je hned vedle, ovšem za pomoci klávesy Fn. PrintScreen je zřejmě preferován s ohledem na sdílení obrázků ze hry.


Kladně hodnotím především jasnou odezvu mechaniky kláves, mezery mezi skupinkami kláves F1 - F12, klávesu Del v pravém horním rohu a velký Backspace. Klávesnice nabízí Ctrl i Alt po obou stranách mezerníku. Vedle standardních hmatových výstupků na klávesách F a J, pro lepší orientaci při psaní ''všemi deseti'', je zde navíc i hmatová značka na kláves W, pro lepší hmatovou orientaci při hraní. Celkově hodnotím klávesnici kladně, i když se jedná ''jen'' o 14'' notebook, Asus se ji snažil, v několika ohledech, uzpůsobit pro potřeby herní komunity.

Touchpad

Touchpad, o běžných rozměrech 105 x 61 mm, má běžnou odezvu, vyhovující pro občasné použití. K notebooku bude pravděpodobně častěji připojena klasická myš. Mojí hlavní výtkou je ''moderní'', ale, dle mého soudu, méně praktické řešení, jednolitý touchpad (s integorvaným tlačítkem), ve srovná s klasickým řešením, touchpad + 2 samostatná tlačítka. Kdo čte pravidelně moje recenze, ví, že jednolité touchpady kritizuji prakticky u všech výrobců a modelů, z mého pohledu zde vyhrává snaha o styl nad praktičností. Někteří výrobci a se s tím dokáží popasovat lépe a někteří hůře, kvalita provedení může být odlišná i v rámci různých modelů stejného výrobce. U tohoto notebooku řadím provedení k dobrému středu. Stisk integrovaného tlačítka je pohodlný cca do poloviny výšky, uvítal bych tišší a hladší chod. Nechtěný posun kurzoru, při stisku virtuálních tlačítek (dolní rohy touchpadu), je ošetřen obstojně. Uživateli, který je zvyklý, alternativně pro levé tlačítko poklepnout jedním a pro pravé dvěma prsty, bude touchpad vyhovovat.

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač, šestiúhelníkového tvaru, má optimální velikost, uvítal bych malinko hladší chod, umístěn je blíže k pravému hornímu rohu, pracovní plochy, nad klávesnicí. V levé částí nad klávesnicí jsou 4 multimediální tlačítka, jsou podobné klávesám, vzhledem i funkcí, dvě ovládají hlasitost reproduktorů, jedno funkci mikrofonu a posledním lze vyvolat aplikaci Asus Armoury Crate, která slouží například k nastavení AniMe Matrix (viz výše v recenzi) nebo profilu chlazení (viz dále v recenzi).

Indikační diody jsou na notebooku 4, všechny jsou umístěné na pracovní ploše, u zavřeného notebooku tak tedy nelze poznat, jestli je vypnutý nebo v režimu spánku a hlavně, jestli dobitá baterie (nutnou dodat, že to tak má i stále více konkurentů a jakožto herní notebook, bude pravděpodobně většinu života, pracovat připojený k elektrické síti). První dioda je umístěna v klávese CapsLock a indikuje aktivaci psaní velkých písmen. Další 3 diody jsou uprostřed pracovní plochy nad klávesnicí, první indikuje zapnutí notebooku a stav režimu spánku (blikáním), druhá připojení napájecího zdroje potažmo nabití baterie (pokud se dobíjí, svítí oranžově, jinak bíle, stejně jako ostatní diody), třetí poblikává při práci SSD. Všechny diody mají optimální velikost, přesněji řečeno jsou optimálně malé a svítí tak akorát, aby byly dobře viditelné za dne, a zároveň se s nimi dalo pohodlně pracovat i v noci (některé konkurenční notebooky mají diody příliš jasné a v noci mohou nepříjemně oslňovat).

Recenze

Diskuse