RECENZE: Asus ROG Zephyrus G14 (GA401) - 14'' herní notebook s AMD Ryzen a NVDIA grafikami

8. 6. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Baterie je integrována do těla notebooku, vyplňuje téměř celý prostor přední části základny. S Li-Pol složením a udanou kapacitou 76 Wh vydržela ba teri při minimální zátěži dodávat energii přes 18 hodin, v reálnějším testu přehrávání videa přes WiFi se notebook dostal přes 7 hodin. Elektronika baterky hlásí reálnou kapacitu lehce přes 80 Wh, zřejmě kvůli rezervě výkonové garance. Při hraní her považujte baterii spíše za záložní zdroj energie. V době testu měla baterie 0% opotřebení.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 18 hod 27 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 7 hod 18 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Napájecí zdroj o rozměrech 164 x 73 x 24 mm a váze 540 g dává 180 W. Asus zvolil ergonomické zakončení obou stran kabelu vedoucího ze zdroje do notebooku. Zahnutí blíže ke zdroji snižuje riziko zlomení kabelu při přepravě a manipulaci. Zahnutí u konektoru, který se připojuje k notebooku, by bylo fajn, kdyby zdířka v notebooku byla v zadním rohu notebooku, zde je ovšem připojení uprostřed boku notebooku a připojený kabel tak směřuje buďto do výdechu chlazení, nebo do prostoru konektorů. Nebo nahoru. Případně může směřovat i dolů, pokud dáte notebook na levý okraj stolu, např. s připojenými externími periferiemi (LCD, klávesnice, myš). V tomto případě by tedy bylo lepší rovné zakončení konektoru ze zdroje.


Po krátkém zamyšlení se mi podařilo vymyslet i jedno elegantní řešení. Víko je uprostřed zadní strany vykrojeno. Při otevřeném notebooku lze kabel strčit pod levý okraj a vyvést ho u vykrojení. Díky tomu, že otevřený notebook je víkem přizvednutý, stojí notebook při práci na stole i nadále stabilně a navíc se tím lépe uvolní prostor levému výdechu chlazení.

Recenze

Diskuse