RECENZE: ASUS ZenBook Flip 13 UX363 - 13.3'' konvertibilní, kovový, 11. generace Intel

5. 11. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Klávesnice


Ostrůvková klávesnice zabírá téměř celou šířku notebooku, díky tomu je většina kláves dostatečně široká. Výjimkou jsou šipky a horní řada kláves s rychlými zkratkami. To je v kontrastu s pravým shiftem, který je na délku stejně velký jako tři jiné klávesy.


Pocit z psaní je měkčí, mechanismus neklade prstům velký odpor. Díky tomu je stisk kláves nadprůměrně tichý, bez cvakání a hlasitého klapání. Z hlediska pohodlí bych klávesnici zařadil spíše do průměru, při psaní jsem celkově postrádal jistotu. I po několika dnech mi psaní dělalo problém, trápily mě časté překlepy. Nakonec jsem usoudil, že to nejspíš bude výškou jednotlivých kláves, ty mají totiž obdélníkový tvar, 16 mm šířka x 13 mm výška (běžnější bývá čtverec 15 x 15 mm).


Klávesnice vychází z amerického rozložení, najdeme zde tedy nestandardně jednořádkový enter. Je možné, že to bude vyžadovat trochu cviku. Horní řada kláves slouží ve výchozím stavu pro rychlé zkratky (změna hlasitosti, jasu displeje, přepínání podsvícení klávesnice…). Pokud právě potřebujete spíše funkční klávesy jako F4 či F5, je možné roli horní řady kláves obrátit pomocí klávesové zkratky Fn+Esc (provázené rozsvícením indikační diody na klávese Fn). Pokud notebook plánujete využívat i v práci, možná oceníte samostatné klávesy pro pohyb v textu (Home, End, Page Up/down), stejně jako klávesu Insert, dokonce je zde i kontextové menu.

Klávesnice je plně podsvícená, nadstandardně dokonce ve třech stupních intenzity. Podsvícení je rovnoměrné, znaky na klávesnici jsou prosvícené do matné barvy, příjemné i v noci. Klávesnice bohužel trpí na poměrně výrazné prosvítání diod, zejména v místě horní řady kláves. To je při práci za šera či tmy docela rušivé.

Touchpad

Notebook od pohledu zaujme nadprůměrně velkým touchpadem. S rozměry 13 × 6,5 cm patří pravděpodobně mezi ty největší, jaké lze v třináctipalcových noteboocích s Windows vůbec získat. Touchpad má skleněný povrch pro příjemné ovládání. Zároveň mě velmi překvapila citlivost a celkově rychlost odezvy na dotek. Ovládání kurzoru je hračka, firmware skvěle reaguje na rychlé pohyby přes půl displeje i krátké posuny mezi malými položkami na obrazovce. Touchpad má integrované tlačítko, které lze (konečně!) stisknout po celé své ploše, i když je mechanismus na horní straně stále výrazně tužší než v dolní části. Touchpad má hluboký stisk doprovázený hlasitým cvakáním, zde je tedy stále co vylepšovat. Celkově je ale touchpad vysoce nadprůměrný a je radost s ním pracovat.


Nebyl by to ASUS, aby si pro nás nepřipravil ještě nějaké překvapení. V tomto případě je touchpad kombinovaný s numerickým blokem (označovaný jako NumberPad 2.0). Po asi půlvteřinové, podržení prstu na pravém horním rohu dotykové plošky se objeví znaky a číslice numerické klávesnice. S její pomocí lze snadno zadávat dlouhé bloky čísel, aniž byste museli čísla psát nemotorně přes horní řadu kláves, jak je u notebooků bez číselného bloku zvykem. I se zapnutým číselným blokem je touchpad možné stále používat pro ovládání kurzoru. Kromě běžného rozložení (čísla, plus, mínus, děleno, násobení atd.) zde najdeme ještě zkratky pro procenta, rovná se či backspace. Sečteno podtrženo, numerický blok v touchpadu má nejen velmi efektní wow efekt, je také překvapivě praktický a funkční. Nechybí možnost měnit intenzitu podsvícení (podržením symbolu v levém horním rohu). Jediná nevýhoda, na jakou jsem narazil, je, že numerický blok neumí psát speciální znaky v kombinací s klávesou alt. Můžete tak zapomenout na klávesové zkratky jako alt+0150 pro pohodlné psaní pomlček, českých uvozovek atd.

Poznámka: Pohled na numerický blok v touchpadu bude nejspíše velmi subjektivní. V průběhu testování jsem se setkal s kladnými i nesouhlasnými názory. Nejspíše bude velmi záležet na tom, zdali používáte českou či anglickou klávesnici. Pokud máte možnost, doporučuji si jej před koupí vyzkoušet.


K notebooku je dodáván stylus, ASUS uvádí, že dokáže rozeznat až 4096 úrovní přítlaku. Aktivní dotykové pero v balení spadá do průměru. Je docela silné a těžké. Najdeme na něm dvojici tlačítek s poměrně tuhou mechanikou, které příliš nepomáhají stabilitě uchopení při práci. Přesnost kurzoru je výborná, trochu mě ovšem trápila nižší citlivost při kratších dotycích (dvouklik při otevírání souborů atd.).

Poznámka: před prvním použitím stylusu je třeba odšroubovat jeho horní část a dát pryč plastikovou samolepku, která brání vybíjení mikrotužkové baterie uvnitř – bez toho nebude pero fungovat.

Recenze

Diskuse