RECENZE: ASUS ZenBook Flip 13 UX363 - 13.3'' konvertibilní, kovový, 11. generace Intel

5. 11. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Horká novinka, elegantní celokovový ASUS ZenBook Flip 13, tenký a lehký notebook s překlopným displejem, jde na věc s 11. generací procesoru Intel Core, hmotností 1,3 kg a dotykovým perem. Díky touchpadu s numerickým blokem je překvapivě použitelný i pro časté zadávání delších bloků čísel.

ASUS ZenBook Flip 13 UX363 - 13.3'' konvertibilní, kovový, 11. generace Intel

Základní popis

ASUS ZenBook Flip 13 spadá mezi konvertibilní notebooky segmentu premium consumer, cílí tak primárně na jednotlivce než do firemního prostředí. Tělo notebooku je kovové, což už samo o sobě naznačuje, že se jedná o přístroj vyšší cenové kategorie. Zpracování základny i víka displeje je velmi dobré, výrobce se dokonce chlubí armádní certifikací odolnosti MIL-STD 810G. Při snaze o kroucení odolává konstrukce dobře, drží a neprohýbá se ani při zatlačení na plochu nad a po stranách touchpadu. Přenášení za roh základny by tak neměl být problém (i když takové zacházení s notebooky obecně nedoporučuji). Jedinou výtku tak mám k mírnému vlnění barev na displeji při zatlačení na zadní stranu obrazovky.


Konstrukce pantů umožňuje překlopit notebook na zadní stranu notebooku. To s sebou nese řadu možností použití: lze tak třeba displej vyklopit cca do úhlu 220° a postavit jej vzhůru nohama „do stříšky“, či displej překlopit úplně dozadu a udělat z notebooku tablet. ASUS ZenBook Flip 13 má k tomu skvěle uzpůsobené panty, displej lze otevřít jednou rukou, což nebývá u konvertibilních notebooků zcela běžné. Trochu tomu pomáhá velký výřez v základně pod touchpadem. Daní za to je ale třepání displeje v určitých situacích, např. v rozhrkaném vlaku. Notebook se při otevření displeje záměrně přizvedává o kryt obrazovky. Ten má na spodní straně dvojicí gumových nožiček, o které se opírá, bohužel jsou ale příliš malé. Při vyklopení displeje víc než do pravého úhlu ztratí nožičky dotek s podložkou a notebook tak začne snáze jezdit po hladkém povrchu.

ASUS ZenBook Flip 13 působí v ruce velmi sympaticky i díky příjemným rozměrům 305 × 210 × 15,5 mm (bez gumových nožiček 14 mm) a hmotnosti 1 292 g.



Konektorová výbava, navzdory současném trendu ztenčování notebooků, nabízí dva "velké" konektory. Na levé straně najdeme klasické HDMI 1.4 a dvojici USB-C s rychlým rozhraním Thunderbolt 4 (slouží zároveň jako konektor pro nabíjení). Výčet konektorů uzavírá klasické USB-A 3.2 na pravém boku pro připojení periferií s klasickým velkým konektorem. 3,5mm jack na těle notebooku nenajdeme, ten nahrazuje redukce do USB-C, která je součástí balení. Mimo ní ASUS na webu uvádí ještě redukci pro ethernet, tu jsme ale k testovanému notebooku nedostali (pravděpodobně bude za příplatek). Oceňuji tak alespoň dvojici USB-C. Rozhraní Thunderbolt 4 totiž přináší možnost připojení dokovacích stanic s mnoha dalšími konektory, které oproti klasickým USB rozbočovačům umí notebook i nabíjet. To je věc, kterou až donedávna uměly prakticky jen čistě firemně orientované notebooky.

Recenze

Diskuse