RECENZE: HP Spectre x360 13 (aw01) - Core i7 10. generace a 4K OLED ve stylovém konvertibilním notebooku

5. 2. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Procesor (CPU)


Na základní desce je připájen čtyřjádrový procesor Intel Core i7-1065G7 se základním TDP 15 W (zde nastavených na 25 W). Intel u něj sice udává základní takt pouze 1,3 GHz (zde 1,5 GHz kvůli vyššímu TDP), ale režim TurboBoost mu umožňuje navýšení až na 3,9 GHz.

Pokud přemýšlíte, proč je výchozí takt tak nízký, když dříve měly 15W procesory takty vyšší, důvodem je silnější integrovaná grafika, která zabírá spoustu místa na čipu a která se s výpočetními jádry dělí o společné TDP.

Realita je naštěstí mnohem lepší než základní hodnota. V zátěži jednoho jádra je průměrný dlouhodobý takt 3,6 GHz a v případě zátěže všech jader 2,6 GHz (spotřeba výpočetní jader 20 W). Kombinovaná zátěž procesoru (dvě jádra) a grafiky vede k taktu procesoru 2,3 GHz (jádra si pak berou 10 W, zatímco grafika 15 W).

HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 101984
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18922

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 414142
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 111165

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 2,13 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,08 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,80

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 163 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 716 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,39

Cinebench R20

  • Rendering (Single CPU): 415 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 1727 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,16

Testy 3D Mark – CPU

  • Time Spy – CPU: 3872

Operační paměť (RAM)

Operační paměť je celá integrovaná na základní desce a nelze ji uživatelsky rozšířit. Je tedy potřeba již v době nákupu zvolit, kolik jí budete během života počítače potřebovat. Částečně by měla pomoct přítomnost paměti Intel Optane, která by při transparentním použití pro swapování operační paměti na disk mohla řešit jak rychlost takové operace (Optane by měl být rychlejší), tak životnost (proti SSD zvládne daleko vyšší počet zápisů).

Operační paměť jako taková je zapojena na oba paměťové kanály procesoru, aby bylo možné využít maximální možnou propustnost. Běží na taktu 2133 MHz a v testované konfiguraci má kapacitu 16 GB, což naprosto dostačující hodnota pro notebook této kategorie.

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 18682 MB/s

Ukládání dat (SSD, HDD)

SSD

SSD je spolu s baterií jedinou vyměnitelnou komponentou. Je vloženo ve slotu M.2 (pod stínícím krytem) a jde o Intel Optane H10, které kombinuje 1 TB kapacity na SSD (3D NAND) a 32 GB kapacity v podobě perzistentní paměti Optane (3D XPoint). Obě zařízení jsou viditelná na PCIe sběrnici jako NVMe, a pokud je řadič disků a operační systém správně používají, měla by část s pamětí typu 3D XPoint sloužit pro obsluhu dat, která se nejčastěji přepisují. V notebooku se o tuto činnost stará Intel RST Premium Controller.

Jak moc jde ve výsledku o marketing a jak moc přidaná paměť opravdu pomáhá, je těžké říct. Z prováděných testů nevyplývají zásadní odchylky od toho, na co jsme u běžných NVMe SSD zvyklí, existují i rychlejší. Pocitově skutečně nejde nic poznat, ale to při běžných činnostech dnes nejde prakticky u žádného plnohodnotného SSD.

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1129,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba při čtení: 0,044 ms

Síťová konektivita

K připojení do sítě je notebook vybaven bezdrátovým síťovým adaptérem Intel Wi-Fi 6 AX201. Notebook podporuje Wi-Fi standard AX i Bluetooth. Příjem signálu je vlivem kovového provedení mírně horší, ale rozdíl je pouze minimální a asi bych si jej ani nevšiml, kdybych neměl svá testovací místa, kde pravidelně testuji všechny notebooky.

S kabelovým připojením do sítě Ethernet se zde nepočítá. Řešením je leda dokoupení externího adaptéru do rozhraní USB-A nebo USB-C/Thunderbolt.

Rozborka


Rozebrání notebooku komplikují jen šrouby (4x křížová hlava) ukryté pod přilepenou zadní gumovou nohou. Další dva šrouby, s hvězdicovou hlavou, jsou blíže k čelu notebooku. Odejmutí spodního krytu je nakonec snadné. Uživatelsky vyměnit lze baterii a M.2 SSD modul (2280). Zkušenější uživatel si dokáže vyčistit a přepastovat chlazení se dvěma ventilátory. Běžný uživatel z cílové skupiny tohoto notebooku ovšem pravděpodobně servis přenechá odborníkům.

Recenze

Diskuse