RECENZE: HP Spectre x360 13 (aw01) - Core i7 10. generace a 4K OLED ve stylovém konvertibilním notebooku

5. 2. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

HP umí vyrobit i velmi stylové notebooky, nový Spectre 13 x360 je přesně takový. Kromě zajímavého vzhledu zaujme také 10. generací úsporných procesorů Intel Core s rychlejší integrovanou grafikou, překlopnou konstrukcí, úložištěm Intel Optane a 4K OLED displejem s opravdu zářivými barvami.

HP Spectre x360 13 (aw01) - Core i7 10. generace a 4K OLED ve stylovém konvertibilním notebooku

Základní popis

Spectre byla odjakživa řada dražších stylových notebooků v nabídce HP. Tato generace Spectre Model 13 x360 je také taková a z mého pohledu je to možná nejhezčí notebook, jaký HP v této třídě vyrobilo. Mohou za to ostře řezané linie, tenký profil, minimální rámeček displeje a netradiční zkosení zadních rohů. Testovaný měl povrch s nádechem do fialové barvy a hrany v barvě někde mezi bronzovou a fialovou. V nabídce je však více barevných kombinací včetně černé s nazlátlými hranami. Cíl líbit se je jasně patrný.


Mechanické provedení notebooku je na špičkové úrovni. Navzdory malé tloušťce jsou základna i víko velmi pevné a odolávají kroucení za rohy. Víko snese velký tlak na vnější stranu, aniž by se to jakkoli podepsalo na obraze. Nenapadá mě nic, co bych stran mechanické konstrukce mohl počítači vytknout.

Překlopná konstrukce je řešena pomocí zdvojených kloubů. Tato konstrukce má výhodu v tom, že nepřináší žádná negativa pro lidi, kteří budou chtít používat přístroj jen jako klasický notebook. Chod kloubů je plynulý a víko se nemá tendenci při otřesech houpat. K pohodlnému otevření počítače jsou potřeba obě ruce, neboť základna se jinak zvedá spolu s horní hranou víka (je ''příliš'' lehká). Displej je nutné překlopit do úhlu asi 190 °, aby došlo k automatické deaktivaci klávesnice a touchpadu, pro práci v režimu tabletu.


Konektorová výbava je omezena kvůli minimální tloušťce základny. Na pravém boku najdete rychlou čtečku paměťových karet micro-SD a dvojici konektorů USB-C (3.1Gen2), které podporují také přenosy Thunderbolt 3, přenos obrazu a nabíjení počítače (je jedno, do kterého z nich napájecí adaptér připojíte). Levý bok je kromě kombinovaného zvukového konektoru vybaven také specialitou v podobě vyklápěcího USB v klasickém provedení (USB-A 3.1 Gen1).


Přítomnost klasického ''velkého'' USB je v této třídě dnes již výjimečná. Mnozí výrobci je u tenkých stylových notebooků již opouštějí (k nelibosti některých uživatelů). Z tradičních portů, které ještě dnes mají využití, tedy chybí ''pouze'' kabelové připojení do sítě Ethernet.

V zavřeném stavu má počítač rozměry 306 x 195 x 17-18 mm a váží jen 1,20 kg (výrobce uvádí 1,32 kg). Jde o vhodné řešení pro každodenní nošení. Pokud jde o použití v režimu tabletu, na držení přístroje delší dobu ve vzduchu je hmotnost pořád poněkud velká. To je nicméně vlastnost snad všech počítačů s překlopnou konstrukcí.

Recenze

Diskuse