RECENZE: HP Spectre x360 13 (aw01) - Core i7 10. generace a 4K OLED ve stylovém konvertibilním notebooku

5. 2. 2020 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice

Klávesnice využívá prakticky celou šířku základny počítače a na to, jak je počítač kompaktní, vůbec nepůsobí stísněně. Ba naopak, klávesy mají plnou velikost a našlo se dost místa pro samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech (Home, PageUp,…) i klávesy jako Insert a PrintScreen. Specifikem HP je vedle dvojnásobné výšky kurzorových šipek do stran také rozšířený Mezerník, který zasahuje až do prostoru, kde už jiné klávesnice mají pravý Alt (AltGr). Tento přepínač je tím pádem odsunut o sloupec doprava, což bude některým uživatelům nejspíš způsobovat problémy, pokud používají i jiné klávesnice.


Na klávesnici úplně chybí pravé Ctrl. Na jeho místě najdete klávesu se zpětným lomítkem, která obvykle u českého rozložení bere část prostoru pro levý Shift. Sám tuto klávesu nepoužívám a naopak pravé Ctrl používám hodně, takže jsem klávesu přemapoval na Ctrl pomocí freeware programu SharpKeys. Po této změně jsem začal být s rozložením klávesnice spokojený.


Horní řada kláves standardně nabízí multimediální funkce. Pro F1-F12 musíte držet přepínač Fn. Pokud však potřebujete nějakou zkratku, která sama o sobě používá přepínače (třeba Alt+F4 pro zavření okna), počítač ji rozpozná i bez držení Fn. V nastavení firmware počítače je možné přepnout primární funkci na F1-F12, kdy multimediální funkce vyžadují držení Fn.

Mechanika kláves je velmi příjemná. Klávesnice nemá zbytečně mělký chod a zároveň při stisku nabízí naprosto přesnou hmatovou odezvu v momentě, kdy je klávesa vyhodnocena jako stisknutá. Pokud do klávesnice příliš nebušíte, potěší příjemným tlumeně klapavým zvukem.


Indikační diody jsou přímo na klávesách. CapsLock má bílou, zatímco klávesy pro ztlumení zvukového výstupu a mikrofonu mají oranžové. Dále lze na pravém boku najít dvoubarevnou diodu (bílá/oranžová) pro indikaci nabíjení/nabití počítače a v levém zadním rohu umí svítit hlavní vypínač. V případě hlavního vypínače mě těší umístění do zkoseného zadního rohu. Tam je totiž mnohem menší šance, že si jej náhodně stisknete při manipulaci s počítačem (jiné konvertibilní stroje mívají vypínač na boku).

Podsvícení klávesnice má dva stupně intenzity (a úplné zhasnutí). Při
vyšším jasu svítí diody stabilně, naopak polovičního jasu je dosaženo
pomocí PWM blikání mezi plným jasem a zhasnutím na frekvenci 100 Hz.
Provedení podsvícení je nadprůměrné, neboť rušivé prosvítání diod v
mezerách mezi klávesami je viditelné až pod velkým úhlem, a běžně tedy
není obtěžující.

Touchpad a dotykový displej

Touchpad od Synaptics má dotykovou plochu vycentrovanou vůči základně notebooku a ne vůči psací části klávesnice. Je poměrně široký a jeho integrované tlačítko je spíše tužší. Při stisku se ozývá dutým klapáním.

Notebook je dále vybaven dotykovou obrazovkou a Wacom digitizérem pro rozpoznání přibaleného dotykového pera (má příjemnou velikost pro držení, nicméně do těla notebooku si jej při přenášení odložit nemůžete).

Pero jsem ovšem nemohl vyzkoušet, neboť na testovacím kusu nebyl původní obraz disku od HP a ovladače pro vstupní zařízení ze stránek HP hlásily nepodporovanou verzi Windows bez většího vysvětlení (problém byl i s touchpadem, ale ten jsem alespoň dokázal obejít). Byli jsme od HP ujištěni, že tento problém se nevyskytuje na standardních kusech přímo z distribuce.

Recenze

Diskuse