RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-45) - nejdostupnější 15.6'' herní notebook, 8 jader CPU AMD a RTX 3080

25. 8. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Acer Nitro 5 (AN515-45)
Acer Nitro 5 (AN515-45)

Konfigurace a ceny

Testovaná konfigurace patří mezi dražší (pokud se omezím jen na typy s novými procesory od AMD) a stojí 57 990,- Kč s DPH. Nad ní už je jen konfigurace s ještě výkonnějším procesorem Ryzen 9 5900HX, 32 GB RAM a lepším displejem s rozlišením 2560x1440, která vyjde o devět tisíc dráž.

V nejlevnější konfiguraci s AMD startuje počítač na ceně 22 990,- Kč s DPH, za které dostanete šestijádrový Ryzen 5 5600H, 8 GB RAM, 512GB SSD a výrazně slabší grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1650 (4 GB). Za nejzajímavější konfiguraci považuji tu za 40 690,- Kč s DPH, která je téměř shodná s testovanou a její výrazně nižší cena je vykoupena pouze o stupínek slabším grafickým čipem GeForce RTX 3070 (8 GB, 100W TDP). Rozdíl grafického výkonu mezi touto a testovanou konfigurací není tak velký, aby dokázal úplně ospravedlnit rozdíl v ceně.

Závěr

15,6'' Acer Nitro 5 je herní notebook, který se snaží v dané ceně vždy nabídnout maximum výkonu. Platí to i pro tuto vyšší konfiguraci, která kombinuje výkonné osmijádrové AMD s nejsilnějším mobilním grafickým čipem od NVIDIE. Velkou předností jsou kompaktní rozměry, poměrně přijatelná hlučnost chlazení v zátěži i možnost osadit až tři úložná zařízení současně (tři SSD, nebo dvě SSD a HDD).

Sdílení jedné šasi pro všechny konfigurace s cenou od necelých 20 až po více než 60 tisíc korun znamená určité kompromisy v kvalitě konstrukce potažmo odolnosti, ale i sdílených komponentách jako jsou například vestavěné reproduktory, které paří k slabšímu průměru, anebo displej s nízkým maximálním jasem (v rámci cenové kategorie testované konfigurace). Ve výbavě nenajdete rozhraní Thunderbolt a jediný konektor USB-C neumí notebook napájet a ani nepodporuje přenos obrazu, což jsou funkce, které u zařízení v této ceně často bývají zahrnuty.

Zda je pro vás tento stroj vhodný, tedy závisí na tom, co od něj chcete. Pokud hledáte prémiový stroj se špičkovým displejem, kovovým provedením, který dává okolí jasně najevo, kolik stál, nebude Nitro 5 v nejvyšších výbavách pro vás. Pokud však za svoje peníze chcete primárně hlavně maximum výkonu, má Nitro 5 i v této konfiguraci smysl. Odhlédnu-li od nižšího jasu displeje a zvukové kvality repráčků, byla práce na tomto notebooku velmi pohodlná díky dobrému touchpadu a velmi jisté mechanice klávesnice. A pokud jde o výkon – na ten jsem si nemohl ani v nejmenším stěžovat ať už jsem střihal video, hrál hry, nebo upravoval fotky z full-frame zrcadlovky.

Klady a zápory

+ vzhledem k vysokému výkonu přijatelná hlučnost v zátěži

+ možnost osadit až dvě NVMe SSD a jeden 2,5 HDD nebo další SSD (SATA)

+ kompaktní rozměry a nízká hmotnost

- nízká kvalita i maximální hlasitost integrovaných reproduktorů

- chybí Thunderbolt a USB-C nepodporuje přenos obrazu

- nízký maximální jas displeje (v rámci cenové kategorie, testované konfigurace)

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse