RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-45) - nejdostupnější 15.6'' herní notebook, 8 jader CPU AMD a RTX 3080

25. 8. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice

Počítač je vybaven více méně kompletní klávesnicí včetně numerického bloku. Horní řada funkčních kláves F1-F12 je dokonce rozdělena mezerami do čtveřic pro lepší hmatovou orientaci. Stejně tak je větší mezerou oddělen také numerický blok, což ulehčuje nahmatání kurzorových šipek. Z hlediska kompromisů musím zmínit umístění hlavního vypínače do pravého horního rohu (místo samostatného tlačítka), což vede k posunutí kláves pro pohyb v dokumentech (Home, PageUp,...) o jeden sloupec doleva. Tím pádem pak není klávesa Delete klasicky přímo nad Enterem. Pokud jde o klávesu Delete, ta se přesunula na místo, kde dříve býval Insert – ten je však nyní na klávese Delete jen jako alternativní funkce při držení klávesy Fn.

Poněkud nešikovné jsou odchylky numerického bloku od standardu, kdy na místě obvykle používaném pro NumLock je nyní speciální klávesa spouštějící ovládací aplikaci NitroSense (nastavení chlazení a podsvícení klávesnice). Tím pádem se musel odsunout přepínač NumLk, kvůli kterému se posunuly i ostatní klávesy okolo čísel a zmenšila klávesa se znakem plus. Vzhledem ke kurzorovým šipkám zasahujícím do numerického bloku došlo také ke zúžení klávesy s číslem nula.

K mechanice kláves nemám žádné výhrady. Není přehnaně mělká a její odezva na stisk je perfektní. Díky tomu jsem neměl žádný problém okamžitě psát svou plnou rychlostí všemi deseti bez jakýchkoli vynechaných písmen. Za mě jde určitě o jednu z lepších klávesnic, na kterou můžete v noteboocích narazit.

Klávesnice je vybavena RGB podsvícením, jehož intenzita svícení se nastavuje klávesovými zkratkami Fn+F9/F10. Nabízí čtyři stupně intenzity a úplné vypnutí. Provedení podsvícení je poměrně dobré, neboť ani pod velkým úhlem neprosvítají diody v mezerách mezi klávesami. Drobnou výtkou je snad jen horší podsvícení kláves ve spodní řadě – jejich spodní polovina svítí viditelně méně.

V programu NitroSense je možné vybrat některý z předpřipravených efektů podsvícení (postupně se měnící barevné vlny, pulzování, blikání…), anebo si můžete volně nastavit statickou barvou pro některou ze čtyř zón klávesnice (tři pro hlavní část, čtvrtá pro numerický blok). Barvy je možné míchat a lze zvolit i bílou.

Podsvícení klávesnice řeší regulaci jasu pomocí PWM na vysoké frekvenci přibližně 3 kHz, takže svícení kláves působí stabilně i v periferním vidění.

Touchpad

Touchpad je vycentrován pod psací část klávesnice (dle písmen F a J) a vůči okolí je mírně zapuštěný. Má hladkou dotykovou plochu, po které prst příjemně klouže. Tato plocha je mačkací ve spodní polovině, a čím níže ji mačkáte, tím lehčí a tišší je odezva integrovaného tlačítka.

Elektroniku touchpadu dodala společnost ELAN. Odezva na pohyb prstu je velmi rychlá a přesná. Zejména při obnovovací frekvenci displeje 144 Hz se touchpad chová tak dobře, že pro běžnou práci není velká potřeba připojovat myš.

Indikační diody a další ovládací prvky

Přímo na klávesnici jsou pouze dvě indikační diody (obě bílé). Jedna je na přepínači CapsLock a druhá na klávese F8 (resp. ztlumení zvuku). Dále už najdete indikační jednu diodu vedle objektivu webkamery a dvě nad klávesnicí – ty umí svítit podle situace modře a červeně a indikují zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie, jsou viditelné i při zavřeném notebooku.

Recenze

Diskuse