RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-45) - nejdostupnější 15.6'' herní notebook, 8 jader CPU AMD a RTX 3080

25. 8. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie

Uvnitř počítače je baterie s kapacitou 57,5 Wh. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a maximálním jasem displeje okolo 4 hodin a 20 minut. Pokud ovšem půjde o pouhé psaní textu ve Wordu, může se výdrž prodloužit až na 5 hodin. Průměr výdrže za tři týdny mého používání nakonec vyšel na 3 hodiny a 40 minut na jedno nabití.

Dedikovaný grafický čip má při provozu na baterii omezený výkon, takže celý notebook při hraní her nespotřebovává více než nějakých 55 W. Výdrž je tím pádem omezena na jednu hodinu. Omezení výkonu grafického čipu je nicméně nestálé a všiml jsem si, že v některých hrách vedlo k tomu, že se střídalo trhané a plynulé vykreslování, takže se zdá, že minimálně hraní náročných her na baterii nebude u tohoto stroje nejlepší nápad, ostatně jako u většiny výkonných herních notebooků.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 9 hod 20 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 4 hod 55 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

K napájení notebooku je určen přibalený napájecí zdroj od Chicony s výkonem 180 W. Zdroj není o moc větší než leckteré zdroje s výkonem 120-130 W. Jeho rozměry jsou 170 x 75 x 23 mm a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 608 g.

Kulatá koncovka zdroje pro připojení do notebooku má červenou barvu. Acer barvami na koncovkách určuje kompatibilitu – pokud máte od jiného notebooku Acer zdroj, který byste chtěli používat s Nitro 5, bude fungovat jen v případě, že má také červenou koncovku.

Nabíjení baterie je většinu času prováděno výkonem 27,5 W a k nabití prázdné baterie na 90 % jsou potřeba přibližně dvě hodiny.

Minimálně u testovaného kusu bylo nutné větší silou zatlačit koncovku adaptéru do notebooku. Při zapojení standardní silou sice došlo k cvaknutí, které je obvykle asociované s korektním zapojením, ale notebook se z adaptéru stejně nenapájel. Při zatlačení větší silou se však ozvalo druhé cvaknutí a teprve došlo k propojení. Několikrát se mi během týdnů intenzivního používání stalo, že jsem notebook připojil k adaptéru a nevšiml si, že nedošlo k úplnému spojení. Těžko říct, zda šlo jen o specifikum konkrétního kusu, ale v rámci stovek recenzovaných notebooků jsem se s něčím podobným setkal jen velmi výjimečně.

Recenze

Diskuse