RECENZE: Acer Nitro 5 (AN515-45) - nejdostupnější 15.6'' herní notebook, 8 jader CPU AMD a RTX 3080

25. 8. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

15,6'' notebook Nitro 5 je v podstatě jednou z nejlevnějších cest, jak dostat do notebooku hi-end grafický čip GeForce RTX 3080. Acer toho dosáhl použitím šasi, které v nejlevnější dnes dostupné konfiguraci můžete mít pod 20 tisíc korun. Testovaná konfigurace sice stojí téměř třikrát tolik, ale zároveň nabízí výkon, se kterým jiné notebooky stojí ještě více peněz. Vedle nejnovějšího Ryzenu 7 a nejvyššího grafického čipu pro notebooky od NVIDIE dostanete v Nitro 5 také 144Hz displej a pohodlnou klávesnici s nastavitelným RGB podsvícením.

Acer Nitro 5 (AN515-45) - nejdostupnější 15.6'' herní notebook, 8 jader CPU AMD a RTX 3080

Základní popis konstrukce

Model Nitro 5 je v nabídce Aceru poměrně zajímavý tím, jak široké rozpětí konfigurací a cen zabírá. Dalo by se říct, že jeho šasi spadá do nižší třídy herních notebooků. Tomu odpovídá i plastové provedení a jednoduché materiály na povrchu. Herní zaměření naznačují ostře řezané linie a tmavě červené okrasné prvky u masivních výdechů chlazení vzadu. V konfiguraci s RGB podsvícením klávesnice má naštěstí počítač konečně bílé popisky klávesnice (místo původních tmavě červených), takže zepředu vypadá poměrně decentně.


Mechanické provedení je přijatelné, byť je znát, že jde o notebook ze základní konstrukční řady. U základny je k prohnutí potřeba zatlačit opravdu silně a kroucení také odolává dobře. Jiné je to u plastového víka, které se nechá za rohy kroutit poměrně ochotně. Byť celková pružnost víka není při kroucení a tlačení na vnější stranu reflektována vizuálními defekty v obraze, doporučil bych používat brašnu nebo batoh s dobrou výztuhou, aby byl displej při přenášení v bezpečí.

Tuhost kloubů víka je tak akorát, aby nebyl problém otevřít počítač pohodlně jedním prstem. Maximální úhel otevření je přibližně 150 °, což postačuje pro všechny běžné situace.

Mobilita, rozměry a hmotnost

V zavřeném stavu má počítač rozměry 363 x 265 x 23,5-28,0 mm a váží 2,26 kg. Patří tedy někam do průměru notebooků s plnou konektorovou výbavou, 45W procesory a dedikovanými grafikami aspoň střední třídy. Na první pohled by v něm tedy RTX 3080 moc lidí netipovalo.

Díky tomu, že počítač není těžký, může dobře posloužit i při častějším cestování v batohu.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Konektorová výbava je poplatná tomu, že toto šasi existuje v základních konfiguracích pod 20 tisíc korun. Po levé straně najdete kombinovaný zvukový vstup/výstup, dvojici klasických USB-A 3.2 Gen1 (5Gb/s) a konektor RJ-45 pro připojení do počítačové sítě LAN. Na pravém boku je dále obrazový výstup HDMI, třetí USB-A 3.2 (tentokrát Gen2) a jedno USB-C 3.2 (opět Gen2).

Ve výbavě chybí čtečka paměťových karet. Hlavní výhradu mám nicméně ke konektoru USB-C. Jeho problémem je, že nepodporuje přenos obrazu a ani napájení notebooku. V praxi tedy nevyužívá jediné funkce navíc, které může provedení USB-C přinést. Zatímco u levných notebooků se dá tento nedostatek pochopit, v případě stroje s cenou přes 50 tisíc korun už to může někomu scházet.

Vedle kabelového připojení do sítě prostřednictvím gigabitového ethernetového řadiče Realtek se softwarem Killer E2600 je notebook vybaven také bezdrátovou kartou MediaTek MT7921s podporou Wi-Fi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5.0 LE. Příjem bezdrátových sítí byl naprosto bezproblémový, ale v případě přenosu souborů z mobilního telefonu po Bluetooth byla rychlost přenosu znatelně nižší než u notebooků s bezdrátovou kartou od Intelu. Také je ovšem možné, že si jen nesedla kombinace notebooku a mobilu.

Multimedia - reproduktory a webkamera

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a míří do země. Ač je evidentně zvuk před posláním do reproduktorů softwarově vylepšován (profil si můžete zvolit v aplikaci NitroSense, ale výchozí „Hudba“ funguje stejně nejlépe), je výsledek spíše slabší. Slabý je nejen na poměry herních notebooků, kde jsou přece jen vyšší očekávání, ale i na poměry některých čistě kancelářských strojů. Zvuk je pak zproštěn jakýchkoli hloubek a působí na mě poněkud plechově.


Tím, že první generace notebooků Nitro naopak vynikaly skvělým zvukem integrovaných reproduktorů, je toto zjištění ještě o něco smutnější. Pro uživatele to znamená především to, že na cokoli sofistikovanějšího zcela jistě bude používat sluchátka, nebo externí reproduktory.

Webkamera má základní kvalitu snímání a nízké rozlišení, ale více méně se nevymyká tomu, na co jsme u PC notebooků dlouhodobě zvyklí. Okolo objektivu jsou ještě dvě dírky indikující přítomnost duálního mikrofonu se schopností odfiltrování okolního hluku.

Recenze

Diskuse