RECENZE: Fujitsu Celsius H7510 - 15'' mobilní pracovní stanice s profesionální RTX grafikou

23. 6. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Klávsnice Fujitsu jsou do značné míry stejné, na všech modelech, jsou dalším místem, kde Fujitsu ctí tradice. Líbí se mi velký dvouřádkový Enter a velký Backspace. Oceňuji samostatné umístění kláves Home, End, Ins a především pak Del do pravého horního rohu nad hlavním bokem kláves. Tradiční rozložení je zachováno i na numerickém bloku. Fujitsu má odsazené kurzorové šipky, pod spodní úroveň hlavního bloku, jsou sice nižší než většina ostatních kláves, ale stejně široké. Schází mi snad jen mezery po čtyřech mezi horní řadou kláves F1 - F12 a vadí mi, že jsou užší, než ostatní klávesy, to sebou ze začátku přináší nechtěný překlep mezi klávesami F5 a F4, při snaze o stisk kombinace Alt+F4. Klávesa F4 totiž bývá běžně nad klávesou 4, zde je posunuta částečně nad klávesu 3 a nad klávesou 4 částečně i klávesa F5. Logiku funkce klávesy Fn lze měnit kdykoliv přímo z klávesnice kombinací stisku Fn+Esc. Kontrast bílých popisek na černých klávesách je velmi dobrý i za mírného šera. Podsvícení klávesnice u tohoto modelu schází, to už dnes vnímám jako absenci žádoucího standardu. Podle ČR zastoupení, lze případně objednat podsvícení s anglickou verzí klávesnice, bez české diakritiky.


Touchpad a StickPoint

Rovněž touchpad ctí tradice, stále nabízí samostatná tlačítka, zde jsou dokonce 3, jak je tradiční pro workstation notebooky, za mě palec nahoru. Uvítal bych tišší chod a měkčí stisk, zde je to ještě těsně v mezích přijatelnosti, dle mého vkusu, u některých konkurentů ovšem bývá tuhost stisku ještě vyšší a cvakání již obtěžující.

Notebook rovněž nabízí ovládání kurzoru pomocí malého joysticku, umístěného v klávesnici, řízeného jedním prstem. Fujitsu tuto technologii označuje slovním spojením StisckPoint. Nabízí polohování kurzoru, bez možnosti poklepu a simulace stisku levého tlačítka, to tedy musíte stisknout pod touchpadem, nebo poklepnout na touchpad samotný.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikační dioda webkamery je popsána výše. Další diody jsou umístěné na čele notebooku, jedna indikuje zapnutí / režim spánku, další dvě stav baterie klasicky při napájení, ale nadstandardně i během práce na baterii, paradoxně ale schází indikace připojení zdroje, respektive to poznáte, jen pokud se baterie nabíjí. Diody jsou umístěny na čele proto, abyste i při zavřeném notebooku měli přehled o zapnutí a dobíjení. Další dvě bílé diody na čele indikují práci SSD a aktivaci WiFi. Dalších 5 diod je v pravém horním rohu nad klávesnicí, indikují režim klávesy Fn, NumLock, CapsLock a ScrollLock. Poslední, stejně jako jedna z diod na čele, pro zapnutí / režim spánku notebooku, je součástí hlavního vypínače notebooku.

Recenze

Diskuse