RECENZE: Fujitsu Celsius H7510 - 15'' mobilní pracovní stanice s profesionální RTX grafikou

23. 6. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Řada notebooků Fujitsu Celsius je určena primárně pro náročné výpočty a 3D modelování. Osazeny jsou proto výkonnými procesory a profesionálními grafickými čipy. Vzhledem k požadavku na vysoký výkon je tedy kladen důraz na efektivitu chlazení. Notebook nabízí i pestrou škálu rozhraní a solidní modularitu, včetně pohotové možnosti výměny baterie.

Fujitsu Celsius H7510 - 15'' mobilní pracovní stanice s profesionální RTX grafikou

Základní popis konstrukce

Robustní konstrukce má hliníkový plát na vnější straně víka a na pracovní ploše kolem klávesnice, zbytek notebooku je z plastu. Barva byla zvolena konzervativně černá, což sebou přináší viditelné otisky prstů, především na jemně zdrsněné vnější straně víka. Konstrukce je solidně pevná. Na spodku notebooku, kromě klasických gumových stojánků, je i podpůrný plastový výstupek, který eliminuje prohýbání při tlaku dlaní na plochu pod klávesnicí, kolem touchpadu.


Víko notebooku lze snadno otevřít i jednou rukou, čelo víka je k tomuto účelu vybaveno plastovým výstupkem, který zlepšuje uchopení palcem. Maximální úhel otevření víka vůči základně je lehce přes 180°, svůj optimální pracovní úhel si tak snadno najde snad každý.


Mobilita, rozměry a hmotnost

Jak bylo uvedeno v úvodu, je tento notebook navržen primárně pro výkon v přenosném balení, jeho celkové rozměry jsou tedy 380 x 258 x 31/34 mm. Tloušťka notebooku je dána především potřebou výkonného chlazení, tomu odpovídá i celková hmotnost 2.75 kg (testovaný kus, může se lehce lišit podle konfigurace). Na dnešní poměry tedy patří notebook k těm méně mobilním, přesto si umím představit i každodenní přenášení v kvalitním batohu.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka rozhraní je pestrá, notebook má vše, co dnes může uživatel běžně potřebovat, plus něco navíc. Všechna fyzická rozhraní jsou umístěna na bocích, s výjimkou umístění SIM karty, ta se vkládá v prostoru pod baterií, kterou je třeba nejprve vyjmout. Levý bok odzadu nabízí Kensington Lock, klasický RJ-45 LAN konektor, dnes již exotický VGA konektor, HDMI, 1x USB-A, 1x USB-C, čtečku čipových karet SmartCard a čtečku paměťových karet SD. Na pravém boku odzadu je klasický kulatý napájecí konektor, další 2x USB-A a kombinovaný audio jack. Fujitsu navíc jako jeden z posledních výrobců nabízí klasické dokovací rozhraní na spodku notebooku, pro klasické dokování.


Nabídka bezdrátových rozhraní je standardní, v této oblasti aktuálně dominují řešení od Intelu, konkrétně modul Intel Wi-Fi 6 AX201, který nabízí jak WiFi 6 (802.11ax) tak Bluetooth 5.2. Fujitsu navíc pro tento notebook nabízí i volitelný LTE modul Sierra Wireless EM7421 (Cat.7).


V pravém dolním rohu základny, pod klávesnicí, je umístěna specialita, kterou nabízí jen Fujitsu. Jedná se o čtečku krevního řečiště v dlani, která by měla být podle Fujitsu bezpečnější než klasické čtečky otisku prstu. Fujitsu tomuto řešení říká PalmSecure a kromě integrace do notebooků, nabízí komplexní řešení pro celé firemní prostředí včetně zabezpečení přístupu do budov.

Multimedia - reproduktory a webkamera

Notebook má integrované dva reproduktory, umístěny jsou do pravých horních rohů pracovní plochy, směřují tedy nahoru. I na maximální hlasitost hrají čistě, reprodukce je lepší než bývala u notebooků této značky před pár lety, ale ve srovnání s konkurencí se jedná o slabší průměr. Převažují výšky, mluvenému slovu je rozumět dobře. Pro účely pracovního notebooku poslouží reproduktory dobře.


Webkamera, ve srovnání s konkurencí, vyčnívá s možností nastavení obrazu na rozlišení FullHD, tedy 1920 x 1080 px, kvalita obrazu mi však připadá stejná jako u HD 1280 x 720. Nepříjemně mě překvapila jasně svítící modrá dioda vedle čočky kamery, na jednu stranu zřetelně upozorní na zapnutou kameru, na druhou stranu může nepříjemně oslňovat.

Recenze

Diskuse