RECENZE: MSI GF75 Thin - 17.3'' herní notebook, v konfiguraci s RTX 3060

13. 4. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Na štítku krabice notebooku je uvedena kapacita baterie 52.4 Wh, samotná baterie ovšem hlásí konstrukční kapacitu 51.3 Wh, plně nabitou 51.6 Wh a 0% opotřebení. Ve standardním* redakčním měření, maximální výdrže, při minimální spotřebě, to znamenalo necelých 11 hodin provozu. Náročnější test vytížení, přehrávání videa přes WiFi s maximálním jasem LCD pak ukázalo lehce přes 4 hodiny provozu. V reálném pracovním vytížení to pak může být něco mezi 4 až 6 hodinami, záleží na způsobu práce a nastaveném jasu LCD. Při hraní her to může být naopak výrazně méně, proto, jako vždy, doporučuji při hraní, považovat baterii spíše za záložní zdroj energie a notebook mít připojený k elektrickému napájení.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 10 hod 38 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 4 hod 12 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Notebook je napájen zdrojem o rozměrech 170 x 75 x 23 mm a hmotnosti (včetně obou kabelů) 610 g. Dává 180 W a opět zde musím poukázat na markantní zmenšení zdrojů oproti herním notebooků z nedávné minulosti, dnešní zdroje zlepšují mobilitu. Jedinou výtku mám k umístění napájecího konektoru v notebooku potažmo zalomení napájecího konektoru na konci kabelu zdroje. Připojené napájení pak znamená, že napájecí kabel směřuje do prostoru levého výdechu chlazení, nebo do prostoru konektorů, nebo musí směřovat nahoru respektive pokud umístíte notebook na levý okraj sotolu, může směřovat dolů (jediná možnost, kdy nepřekáží). Nejde sice o markantní problém, ale přijde mi to nedomyšlené, buďto by měl být konektor v notebooku jinde, nebo konektor na konci kabelu rovný. Bohužel jsem se s podobným neduhem setkal i u jiných notebooků, i jiných výrobců.

Recenze

Diskuse