RECENZE: Acer Swift Edge (SFA16-41) - 16'' OLED, tenký a lehký, nejnovější mobilním AMD procesor

30. 11. 2022 17:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje jeden ventilátor, ke kterému vede teplo od procesoru jedinou heatpipe. Ventilátor je celkem tenký, aby se vešel do tenkého notebooku. Jak ukazují grafy zatížení (viz níže), pro využití plného potenciálu procesoru, by bylo třeba o něco výkonnější chlazení. Prioritou je zde tenké provedení notebooku a jeh o mobilita. Pro práci s internetem a jednoduchými dokumenty to však s přehledem stačí.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Ventilátor po většinu času pracuje na nízkých otáčkách. Pracovní plocha je zlehka prohřátá v levé části notebooku, na klávesnici, vedle klávesnice i vedle touchpadu. Teploty na spodku notebooku jsou rovněž přijatelné.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Chlazení pracuje neustále. Proudění vzduchu je zřetelně slyšet s nádech vysokých tónů (daň za tenký ventilátor v tenkém notebooku), ale celková hlasitost je snesitelná i po delší dobu. Levá část je znatelně prohřátější než pravá. Teploty kolem klávesnice vlevo, nad klávesnicí a na spodku základny jsou znatelně vyšší, ale ještě na úrovni snesitelnosti, při dotyku pokožky.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

Vytížení jednoho jádra CPU

Takt procesoru stabilně osciluje kolem hodnoty 4.4 GHz. Stabilní je i teplota 95 °C.

Vytížení všech logických jader CPU

Po úvodní špičce se po přibližně dvou minutách takt procesoru ustálí lehce nad hodnotou 2.6 GHz. Teplota je opět stabilně udržována na hodnotě 95 °C.

Vytížení části CPU + 3D GPU

Prvních cca 5 minut probíhá pomyslný souboj mezi taktem CPU a GPU, aby byla teplota udržena na maximálně povolených 95 °C. Později se hodnoty ustáli a teplota klesne až na 85 °C. Měřil jsem to dvakrát a v obou případech jsem dostal podobný graf.

teplota okolí při měření: 22 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse