RECENZE: Acer Swift Edge (SFA16-41) - 16'' OLED, tenký a lehký, nejnovější mobilním AMD procesor

30. 11. 2022 17:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Černé klávesy mají bílé popisky, což je nejlepší volba pro dobrý kontrast i při zhoršených světelných podmínkách. Podsvícení má dva stupně.

K rozložení klávesnice mám standardně jednu hlavní výtku, umístění hlavního vypínače do bloku kláves. Acer si je sice zřejmě vědom, že to může být problém, takže udělal vypínač trochu jiný a s tužším stiskem než u ostatních kláves, ale za mě by bylo prostě lepší, dát jej někam bokem, jak bývávalo dobrým zvykem v minulosti.

Líbí se mi vysoký dvouřádkový Enter a klávesy Ctrl i Alt na obou stranách mezerníku. Oceňuji i velké kurzorové šipky do stran, vertikální jsou poloviční (na výšku). Schází mi samostatná klávesa kontextové nabídky, tu lze vyvolat pomocí Fn+RCtrl. Logiku klávesy Fn lze změnit ve firmware. Celkově klávesnici hodnotám kladně.

Touchpad

Touchpad je celkem velký, má rozměry 126 x 83 mm. Acer dlouho odolával módnímu trendu a držel se ergonomicky lepšího standardu, centrování touchpadu zhruba na klávesu B, i zde už ale vyhrála líbivost v podobě centrování na střed základny. Dalším, mnou kritizovaným, neduhem, je integrace tlačítek touchpadu do plochy touchpadu, zde jsou navíc zbytečně a tuhá s cvakavým zvukem. Tuhost stisku je přibližně stejná až do poloviny výšky touchpadu, pak začne strmě stoupat, i když stisknout lze i úplně nahoře, ovšem s potřebou výrazně větší síly tlaku.

Indikační diody a další ovládací prvky

Notebook má 5 indikačních diod. 2 jsou v klávesnici, jedna v Caps Lock a druhá v F4 (deaktivace mikrofonu), obě svítí bíle. Další dvě diody jsou na pravém boku notebooku, první svítí modře, pokud je notebook zapnutý, indikace režimu spánku kupodivu schází, možná jen "porodní" chyba nového notebooku, kterou třeba časem vyřeší aktualizace firmware. Druhá, boční dioda, indikuje oranžovou barvou, dobíjení baterie. Pokud je baterie plně nabita, dioda svítí modře, tedy pokud je notebook připojen k elektrické síti. Poslední dioda svítí zeleně, pokud je zapnutá webkamera, vedle níž je dioda umístěna.

V hlavním vypínači je integrována čtečka otisku prstu.

Recenze

Diskuse