RECENZE: Acer Swift Edge (SFA16-41) - 16'' OLED, tenký a lehký, nejnovější mobilním AMD procesor

30. 11. 2022 17:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer opět elegantně ukazuje, jak lehké a tenké mohou být moderní notebooky s velkým displejem. Zároveň přináší nejnovější generaci (Ryzen 6000, Rembrandt) procesoru se solidním výkonem, integrovaným grafickým jádrem a nízkou spotřebou. Společník pro časté cestování, nabízí velký displej a příjemnou porci základních rozhraní.

Acer Swift Edge (SFA16-41) - 16'' OLED, tenký a lehký, nejnovější mobilním AMD procesor

(NOTEBOOK.cz opět, jako první v ČR, vydává recenzi zcela nového modelu notebooku.)

Základní popis konstrukce

Elegantní tělo notebooku je vyroben ze slitiny hořčíku. Na krabici je uvedena barva s názvem "Flax White", která ve skutečnosti vypadá stříbrně s lehce modrým nádechem, který se za určitých světelných podmínek, při různých úhlech pohledu, mění do žluta, jindy zase do fialova. Jemně zdrsněný povrch dobře odolává viditelným otiskům prstů. Notebook stojí na čtyřech gumových nohách, které jsou umístěny v rozích základny. Na spodku základny je rovněž otvor pro HW reset notebooku.

Víko notebooku lze snadno otevřít i jednou rukou, na čele základny je dostatečně velké vykrojení, které otevírání usnadní. Maximální úhel otevření notebooku je cca 135°. Panty mají příjemně tuhý chod, v celém rozsahu otevření. Spodní hrana víka má na sobě dvě malé gumové nožičky, které se zhruba při 90° otevření notebooku opřou do desky stolu a začnou zvedat základnu, což zlepšuje ergonomii náklonu klávesnice a proudění vzduchu k chlazení.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry notebooku cca 356 x 242 mm odpovídají 16'' notebooku s tenkými rámečky kolem displeje. Tloušťka 13 mm respektive 17 mm (včetně gumových nohou) řadí notebook mezi nejtenčí na trhu, nejen v této velikostní kategorii. Váha 1178 g byla u takto velkého notebooku ještě donedávna spíše snem než realitou a snese srovnání i s menšími konkurenty. Notebook se řadí do vysoce mobilní kategorie, vhodné i pro každodenní přenášení. Zavřený notebook má velice solidní pevnost a hořčíkové tělo je příslibem i vysoké odolnosti, takže v kvalitním batohu nebo pouzdře by měl mít dlouhou životnost.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

U moderních tenkých notebooků vídám tendenci ubírat rozhraní a spoléhat se jen na moderní USB-C, zde ale Acer stále nabízí větší rozmanitost. Levý bok odzadu nabízí 2x USB-C 4, 1x USB-A 3.x Gen 2 a 1x velké HDMI 2.1. Druhý bok odzadu nabízí Kensingtoský zámek, další 1x USB-A 3.x ovšem Gen 1 a kombinovaný audio jack. Výrobce na webu uvádí 2x USB-A 3.2 ovšem Gen 1, ale měření ukázalo, že USB-A na levém boku je rychlejší, čili Gen 2, a podle toho, co hlásí operační systém, se jedná o verzi USB 3.1.

Bezdrátová rozhraní jsou poskytována modulem, který se hlásí jako MediaTek RZ616 Wi-Fi 6E 160MHz a jedná se o produkt vyráběný pro AMD s maximální rychlostí Wi-Fi až 2.4 Gbps. Modul rovněž poskytuje Bluetooth technologii, jehož verzi se mi nepovedlo dohledat na webu AMD, Acer uvádí 5.2. Modul je klasicky osazen v M.2 2230 modulu a lze jej tak uživatelsky vyměnit.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Dva reproduktory jsou umístěny v bocích notebooku, umístěny jsou zhruba od středu směrem dopředu a směřují směrem dolů. Jejich reprodukce je uspokojivá, tradičně převyšují výšky nad hloubkami, mluvenému slovu je rozumět dobře, hlasitost rovněž uspokojivá. Výrazně lepší kvalitu zvuku opět (jako u většiny notebooků) dosáhnete z kvalitních sluchátek nebo externích reproduktorů. Zvukový výstup dává čistý signál.


Webkamera je klasicky umístěna v horní části víka nad displejem, tváří se jako FullHD (1920x1080 px), což je o stupeň lepší než bývá zvykem (HD 1280x720 px), ale i zde se subjektivně obraz jeví spíše jako dopočítávaný z nižšího nativního rozlišení čipu. Nicméně je tedy kvalita o něco lepší než u šedého průměru současnosti. Na kvalitní stremování to rozhodně není, pro občasné soukromé nebo i pracovní video-hovory v pohodě postačí. Zapnutí kamery je indikováno zelenou diodou, mohla by svítit malinko tlumeněji.

Recenze

Diskuse