RECENZE: MSI Prestige 15 A12U - 15.6'' pro práci i zábavu, Intel 12. generace a RTX grafika

30. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Ač se jedná o 15.6'' notebook, klávesnice je bez numerického bloku, což pravděpodobně bude stále častějším trendem, neb některé průzkumy ukazují, že numerický blok používá menšina uživatelů, a navíc jsou rámečky kolem displejů úzké, takže i základna je užší, než bývalo zvykem a pro numerický blok je stále méně místa.

Líbí se mi možnost přepínání logiky použití klávesy Fn přímo na klávesnici (pomocí Fn+Esc). Horní řada kláves F1 až F12 má plnou šířku, ale bez mezer mezi skupinkami po čtyřech, což se u této kategorie (business) notebooku ani nedá očekávat, i když by to šlo, například i vynecháním hlavního vypínače v bloku kláves, což je za mě hloupá móda, kterou ovšem používá více výrobců, zde je alespoň stisk vypínače o něco tužší, než u zbytku klávesnice.

Velmi tmavé klávesy mají bílé popisky, což znamená vysoký kontrast, čili dobrou čitelnost symbolů i za šera, pro tmu jsou zde 3 stupně bílého podsvícení, které svítí celkem rovnoměrně na všech klávesách. Celkově se s klávesnicí pracovalo obstojně, stačí si jen zvyknout na drobné odlišnosti, každý výrobce má jiné.

Touchpad

Touchpad o velikosti 140 x 65 mm má v sobě integrované tlačítko, které má tuhost stisku na hraně příjemnosti a je i poměrně hlučné, navíc se i celkem hodně prohýbá, při silnějším stisku, což zřejmě souvisí i s tím, co jsem popisoval výše u konstrukce notebooku. Dalším neduhem, který kritizuji u všech, kdo ho mají, je umístění touchpadu na střed základny, stále jsou výrobci, kteří to dělají ergonomicky správněji, což je centrování zhruba na klávesu "B". Záleží na zákazníkovy, jestli dá přednost vzhledu nebo ergonomii, a je třeba uznat, že MSI má ovladače, které rozpoznají dotyk dlaně celkem správně a touchpad, v takovém případě, nereaguje.

V levém horním okraji touchpadu je integrován snímač otisku prstu, který je dobře rozpoznatelný i hmatem, protože má znatelné lemování okrajů.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikačních diod má notebook celkem 8, všechny svítí bíle. První jsem zmínil již v sekci webkamera. Další dvě diody jsou na levém boku notebooku, jedna indikuje zapnutí notebooku, druhá jen dobíjení baterie, jinak je zhasnutá. Zbytek (5) indikačních diod je v klávesnici, Esc pro indikaci přepnutí logiky Fn, Caps Lock, F1 pro deaktivaci zvuku, F5 deaktivace mikrofonu a hlavní vypínač pro indikaci zapnutého notebooku, režim spánku nepoznáte, možná jen chyba kusu nebo firmware, který teoreticky časem vyřeší aktualizace.

Mezi další ovládací prvky patří hlavní vypínač a snímač otisku prstu. Hlavní vypínač jsem popsal již v sekci klávesnice a snímač otisku prstu v sekci touchpadu.

Recenze

Diskuse