RECENZE: MSI Prestige 15 A12U - 15.6'' pro práci i zábavu, Intel 12. generace a RTX grafika

30. 6. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Elegantně vyhlížející notebook, se zaměřením na firemní klientelu, pro zaměstnance, kteří na něm mohou přes den pracovat, i na cestách, a potom si večer zahrát i nějakou hru, středně náročnou na grafiku. Nabízí solidní výkon i výdrž na baterii, procesor z nejnovější generace Intel a základní RTX grafiku z produkce NVIDIA.

MSI Prestige 15 A12U - 15.6'' pro práci i zábavu, Intel 12. generace a RTX grafika

Základní popis konstrukce

Základna notebooku a vnější strana víka s displejem je vyrobena z lehkého kovu. Spodní kryt základny, vnitřní strana víka a klávesnice jsou z plastu, stejně jako kryty kloubů a zadní část základny s výdechy chlazení. Převážná část notebooku je provedena v tmavě šedé (Carbon Gray) barvě s jemným perleťovým efektem, který je lépe vidět na přímém světle, včetně klávesnice. Kromě čtyř gumových nohou, je na spodku základny dalších 5 plastových výstupků, které zlepšují podepření notebooku v oblasti touchpadu a pod klávesnicí, vnitřní vyztužení základny má ovšem rezervy u spodního okraje touchpadu, kde je podezřele měkký, zbytek notebooku je v normě.

Víko notebooku lze pohodlně otevřít jednou rukou až do maximálního úhlu 180° vůči základně. Pro usnadněné otevírání je zde jen malé, spíše symbolické, vykrojení v čele základny, které má oproti zbytku čela jen minimální výhodu pro otevření, po chvilce cviku jsem zjistil, že je zde téměř zbytečně.

Mobilita, rozměry a hmotnost

S rozměry 357 x 234 x 19 / 22 mm a hmotností 1766 g (výrobce uvádí je 1.69 kg) jde stále o solidně mobilní notebook na cestování. Malinko vyšší hmotnost má na svědomí hlavně přítomnost dedikovaného grafického čipu potažmo masivnější chlazení s jedním ventilátorem navíc, oproti čistě pracovním notebookům. Konstrukce zavřeného notebooku se jeví odolně a v dobrém batohu by měl bez problému vydržet každodenní převážení i časté přenášení v rámci domova či firmy.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka rozhraní je naprosto dostačující, snad jediné, co by mohlo ve firemním sektoru scházet, je RJ-45 LAN přípojka. Levý bok notebooku odzadu nabízí 2x USB-C / Thunderbol 4 (přes oba lze dobíjet), HDMI (4k 60 Hz) a kombinovaný audio jack. Pravý bok obsahuje 2x USB-A 3.2 gen2 a slot pro microSD kartu, která se téměř celá schová v těle notebooku (vyndávání na pružinku) takže ji lze v notebooku i dlouhodobě přenášet.

Bezdrátové sítě opět reprezentuje obvyklý modul Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz s Wi-Fi standardem 6E (802.11ax), s teoretickou přenosovou rychlostí až 2.4 Gbps a pracující na frekvencích 2.4, 5, 6 GHz (160MHz). Součástí vyměnitelného modulu je rovněž Bluetooth 5.3.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Dva reproduktory jsou umístěny na bocích v předních rozích a směřují dolů. Dokáží hrát celkem hlasitě bez přebuzení, ovšem výrazně převažují výšky, zvukový projev patří spíše k tomu slabšímu, co jsem poslední dobou slyšel. Na mluvené slovo, např. videokonferenci to stačí, pro poslech hudby i hraní doporučuji spíše sluchátka, audio výstup dává čistý signál.


Webkamera opět patří k horšímu průměru, i když konkurence na tom po většinou není o mnoho lépe. Ukládání obrazu je možno v rozlišení 1280 x 720 px, nicméně zde je opět velmi patrné, že nativní rozlišení bude zřejmě minimálně poloviční. Kamera je tradičně umístěna uprostřed horního okraje nad displejem, její funkci indikuje bíle blikající dioda s jasným světlem. Webkameru lze zablokovat (není vidět v přehledu zařízení, včetně IR) pomocí kláves Fn+F8 nebo jen F8, podle toho, jak máte nastaveno používání tlačítka Fn.

Recenze

Diskuse