RECENZE: MSI Titan GT77 (12U) - 17'' s masivním chlazením pro herní výkon

28. 9. 2022 19:25    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Dalo by se říci, že jsou dva základní druhy herních notebooků. Jedny se snaží vypadat co nejvíce jako ostatní běžné notebooky, druhé dávají své herní geny jasně najevo, různými pozlátky a také důležitějším výkonnějším chlazením. MSI Titan GT77 jde o další krok dále a chlazení má ještě o něco masivnější, což má za následek znatelné protažení zadní části základny. Testovaná konfigurace je osazena nejnovější generací Intel Core i9 a aktuálně nejvyšším grafickým čipem pro notebooky.

MSI Titan GT77 (12U) - 17'' s masivním chlazením pro herní výkon

Základní popis konstrukce

Tělo notebooku je tradičně černé. Pracovní plocha, vnější strana víka s displejem a část spodku základny (kolem chlazení) jsou vyrobeny z lehkého kovu, zbytek je z plastu. Herní geny notebooku jsou na první pohled znatelné především díky cca 7 cm velkému výčnělku za panty displeje, který je zde především kvůli chlazení, po zapnutí notebooku může i hrát všemi barvami, díky vnitřnímu LED osvětlení. Notebook lze snadno otevřít i jednou rukou, do maximálního úhlu cca 130°.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 397 x 330 x 24/33 mm jsou dány velkým displejem a důrazem na výkonné chlazení, zejména u hloubky, díky již zmíněnému přesahem zadní části základny. Současné standardy přesahuje i váha 3.4 kg. Notebook je rozhodně určen k tomu, aby většinu času trávil na desce stolu. V rámci domova nebo kanceláře je rozhodně mobilnější než běžné PC, ale ve srovnání s běžnějšími notebooky je jeho cestovní mobilita výrazně nižší, potřebuje velkou brašnu nebo batoh, jehož shánění může být oříškem.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Levý bok odzadu nabízí speciální konektor pro napájení, 2x USB-A 3.2 Gen2, slot pro SD kartu (karta lehce vyčnívá) a kombinovaný audio jack. Pravý bok nabízí klasický LAN RJ-45 konektor, velké HDMI (8K @ 60Hz / 4K @ 120Hz), Mini-DisplayPort, 2x USB-C / DP / Thunderbolt 4 a další jedno USB-A 3.2 Gen2. Notebook nabízí vše důležité, co může běžný uživatel očekávat.

Bezdrátové komunikace zajišťuje modul Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675 s teoretickou maximální rychlostí přenosu 2.4 Gbps Wi-Fi. Jeho součástí je i Bluetooth standardu 5.3.

Multimédia - reproduktory a webkamera

V notebooku jsou 4 reproduktory a je to znát, zvuk je určitě lepší než bývá zvykem, ale stále očekávejte omezené možnosti dané malými rozměry jednotlivých membrán. 2 reproduktory jsou vidět po základním rozebrání notebooku, směřují dolů a jsou v předních rozích. Další dva reproduktory jsou zřejmě ukryty v okrajích pracovní plochy, kde je i vidět perforace, směřují tedy nahoru. Reproduktory umí hrát velmi hlasitě, i bez drnčení, ale zvuk na maximum už začíná být trochu zkreslený, za mě optimální maximum je někde kolem 50% hlasitosti, což je stále více než je běžně třeba, pro jednoho uživatele, v tiché místnosti, stačí pohodlně i 10%. Pochopitelně lepší zvukový dojem získáte z kvalitních sluchátek nebo externích reproduktorů, audio výstup dává čistý signál.


Webkamera je tradičně osazena v horní části víka nad displejem. Její aktivace je indikována bílou diodou, která bohužel svítí jasněji, než by bylo záhodno. Nastavení kamery povoluje maximálně HD rozlišení (1280 x 720 px), ale i zde je tradičně (jako u většinu konkurentů) patrné, že nativní rozlišení snímacího čipu bude spíše poloviční.

Příslušenství

Spolu s notebookem je dodáváno i příslušenství v podobě herní myši, která má nastavitelné RGB podsvícení a na povrchu perforaci pro snížení pocení dlaně, je velká a dobře padne do ruky. Příjemný je i USB flash drive s kapacitou 128 GB, kovovým tělem a oběma konektory, USB-A i USB-C standardu 3.2, naměřil jsem rychlosti 167 MB/s čtení a 65 MB/s zápis. Posledním "dárkem" je plastová figurka / přívěšek na klíče v podobě malého dráčka.

Recenze

Diskuse