Intel Core i7-3820QM - procesorová špička se čtyřmi jádry

8. 8. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Procesory Intel Core i7 patří jež delší dobu mezi ty nejlepší procesory, se kterými se můžeme v notebooku setkat. Spolu s nástupem nových procesorů z řady Ivy Bridge se na trh dostala i mírně vylepšená varianta i7-3820QM, která svým výkonem i technologickou výbavou patří na pomyslný vrchol dnešní notebookové nabídky.

Intel Core i7-3820QM - procesorová špička se čtyřmi jádry

Čtyřjádrové procesory Core i7 nejsou žádnou novinkou a model 3820QM je jen logickým pokračováním navazujícím na starší typy čtyřjádrových CPU společnosti Intel. Patří však do rodiny procesorů Ivy Bridge, která přeci jen přináší určité technologické změny, a proto určitě stojí za podrobnější pohled.

Všechny procesory z řady označované jako Ivy Bridge jsou vyráběny 22 nm výrobním procesem, což v tomto případě umožnilo zmenšit rozměry celého procesoru na plochu o velikosti 160 mm2 (podobně vybavené procesory z řady Sandy Bridge měřily zhruba 216 mm2), a to i přes to, že se uvnitř ukrývá téměř jeden a půl miliardy tranzistorů. Ivy Bridge platforma využívá na rozdíl od předchozích generací procesorů tzv. 3D tranzistory, díky kterým je možné dosáhnout vyššího výkonu při zachování stejného energetického odběru, případně menšího energetického odběru při zachování stejného výkonu. Výsledkem jsou tak menší procesory s nižší spotřebou a vyšším výkonem.

O technologii 3D tranzistorů si můžete přečíst podrobněji ve článku Revoluční 3D tranzistory Intel Tri-Gate, základ pro Ivy Bridge.

Již jsme si tedy řekli, že Core i7-3820QM obsahuje čtyři jádra. Ta mají v základu frekvenci 2,7 GHz, díky technologii Turbo Boost však mohou pracovat také na frekvenci až 3,7 GHz (při vytížení jediného jádra), 3,6 GHz (při vytížení dvou jader) nebo 3,5 GHz (při vytížení všech čtyřech jader). Díky podpoře technologie Hyper Threading se procesor v systému hlásí jako osmijádrový (každé fyzické jádro se tváří jako dvě běžná jádra) a v případě optimalizovaného softwaru tak nabízí opravdu špičkové výsledky.

Výkon procesoru patří mezi to nejlepší a je samozřejmě o něco vyšší než byl u starších čtyřjádrových procesorů z řady Sandy Bridge (včetně nejvyššího a velmi drahého Core i7-2920XM). Nepatrně vyšší výkon nabídne již jen Core i7-3840QM (a pak snad až "extrémně" taktované modely z řady Extreme Edition). Maximální TDP procesoru činí 45 W (včetně integrovaného grafického jádra a paměťové řadiče). Maximální teplota, při které je procesor ještě teoreticky schopný pracovat, činí 105 stupňů (jak by ale v tomto případě vypadal nebohý notebook, to je otázkou).

Procesor dokáže (samozřejmě ve spolupráci s patřičnou čipovou sadou) obhospodařovat až 32 GB operační paměti (DDR3 s frekvenci 1333 nebo 1600 MHz). Podporováno je dvoukanálové zapojení s maximální možnou propustností 25,6 GB/s.

K dispozici má procesor 8 MB paměti typu L3 (Intel ji nazývá Smart Cache), 1024 kB L2 paměti a 256 kB L1 paměti.

Procesor

Součástí procesorů Ivy Bridge je také nové grafické jádro Intel HD Graphics 4000, které se opět může pochlubit o něco vyšším výkonem i podporou nových funkcí a technologií. Grafická karta obsahuje 16 shader jednotek a její základní takt činí 650 MHz, který je možné dynamicky podle potřeby automaticky zvyšovat až na 1,25 GHz. Paměť je sdílená spolu z RAM. Nová grafika si bez problémů poradí i s přehráváním Full HD videí, na hry však stále ještě příliš není. Samozřejmostí je i podpora bezdrátového přenosu obrazu Wireless Display. V případě osazení patřičného počtu výstupních portů je možné současně obsluhovat až tři připojené displeje.

Novou grafickou kartou se zabývá článek Intel HD Graphics 4000 - krok vpřed.

Protože se jedná o jeden z nejvýše postavených mobilních procesorů společnosti Intel, nesmí chybět podpora virtualizace a zabezpečení. Do první skupiny technologií spadají Intel Virtualization Technology (VT-x), Intel Virtualization Technology for Firected I/O (VT-d) a Intel Trusted Execution Technology. O zabezpečení se pak postará zejména Intel vPro a Intel Anti-Theft Technology.

O bezpečnostních funkcích procesorů Ivy Bridge jsme psali ve článku Intel Core vPro třetí generace - rodina 'bezpečných procesorů' inovuje.

Výkon

Porovnání výkonu procesoru Intel Core i7-3820QM s procesory předchozí (SB) i současné (IB) generace v testu výkonu procesoru aplikace 3D Mark06:

Porovnání výkonu procesoru Intel Core i7-3820QM s procesory předchozí (SB) i současné (IB) generace v testech výkonu procesoru aplikace Cinebench:

Porovnání výkonu procesoru Intel Core i7-3820QM s procesory předchozí (SB) i současné (IB) generace v testech výkonu procesoru aplikace Super Pi:

Pro zajímavost si uveďme také porovnání se v současné době nejlepším procesorem konkurenční společnosti AMD:

(Zdroj dat: www.notebookcheck.net)

Spoustu zajímavých informací o výkonu nové platformy je možné získat také ve článku Intel Ivy Bridge - první měření a výsledky 3. generace procesorů Core iX, který vyšel na našem serveru.

Závěr

Intel Core i7-3820QM je dozajista (ostatně jako snad všechny procesory ze série Ivy Bridge) povedený kousek, který opět posunuje výpočetní (a částečně i grafický) výkon notebookových procesorů zase o něco dál. Výhodou je zejména nízká spotřeba ve stavu nečinnosti a zároveň také možnost z procesoru "vyždímat" opravdu velmi vysoký výkon, pokud je to potřeba. Jako posun lze určitě označit také integrovaný grafický čip Intel HD 4000. Uživatelé notebooků středních a vyšších tříd se tak mohou těšit na procesor, který jim zaručí vysoký výkon, který je nebude nijak limitovat ani při náročnějších činnostech, jako je práce s videem a grafickou či hraní moderních her.

Zdroj: www.intel.com, www.notebookcheck.net

Technologie

Diskuse