Rok 2007 mezi notebooky

2. 1. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Josef Šonka

Přichází čas bilancování nad uplynulým rokem a nejinak je tomu i mezi notebooky. Nejvýznamnější nové technologie, hardware a trendy, které přinesl rok 2007, jsme pro vás shrnuli v následujícím článku.

Rok 2007 mezi notebooky

Předchozí rok se na poli mobilní výpočetní techniky nenesl v duchu žádné veliké mobilní revoluce, přesto se však v něm událo mnohé. Vybrali jsme ty nejdůležitější události a změny:

Windows Vista

Rok 2007 se dá označit jako rok invaze Windows Vista. Microsoft po dlouhých odkladech konečně dodělal svůj nový operační systém a spolu s výrobci hardwaru jej začal tlačit do téměř všech nových notebooků. I přes značný pokrok oproti 6 let starým Windows XP a celé řadě nových funkcí však nadšení z nového operačního systému nesdílela řada uživatelů notebooků, a tak stále můžeme nalézt v ceníku (především u business notebooků) spoustu modelů s Windows XP, stejně jako je možné Windows Vista Business a Utimate bezplatně downgradovat na Windows XP Professional.

Windows Vista

Intel Centrino "Santa Rosa"

Slovo "konkurence" začíná být v oblasti platforem notebooků vzácné jako fontána na Sahaře, a tak byl příchod nové generace sady Intel Centrino evolucí pro téměř všechny notebooky. Jednalo se však spíše o změny kosmetické. Za většinou změn v Santa Rose stojí nová generace čipsetů Mobile Intel 965, která přináší například 800MHz FSB, hardwarovou podporu vzdálené správy (Centrino Pro) a nebo třeba velmi nadějnou technologii Intel Turbo Memory. Zajímavý a velmi napjatě očekávaný nápad použití rychlé vyrovnávací flash paměti v praxi sice zcela vyhořel a nepřinesl zhola nic, ale prosákly informace, že s příchodem Service Packu 1 pro Windows Vista by již měl "opravdu urychlovat". Další veliká novinka, bezdrátová karta s podporou sítí WiMAX, se oproti původním slibům v Santa Rose nekonala pro jistotu již vůbec, těšit se na ni máme až za rok.

Intel Centrino

SSD

O největší rozruch na poli notebookového hardware se postaraly Solid State Disky, tedy disky z flash pamětí namísto rotujících ploten a kmitajících čtecích hlav. Výrobci SSD postupně vychytali jejich dětské nemoci (malý zapisovací výkon, relativně malá životnost) a zrodilo se záznamové médium, o kterém notebooky sní od nepaměti: extrémně úsporné, odolné vůči otřesům a s vysokým výkonem (bez rozdílu mobilní/desktopový model). Zbývá vychytat poslední "detail", kvůli kterému jsme SSD viděli v naší redakci reálně pouze jednou – cenu. 32GB SSD zatím stojí stejně, jako levný notebook s 120GB diskem.

SSD

Extrémně levné notebooky

V loňském roce spatřil světlo světa notebook XO-1, známý také jako "stodolarový notebook" organizace OLPC. Přes bombastické sliby o superlevném zařízení pro podporu výuky dětí v rozvojových zemích se do toho OLPC ve finále poněkud zamotala a financování XO-1 s konečnou cenou 200 USD (tedy dvojnásobek oproti původním slibům) musela podpořit kampaní "kup jeden XO-1 za 400 USD, druhý XO-1 z ceny dostanou chudé děti zdarma". ASUS mezitím stihl v klidu uvést své koncepčně velmi podobné EEE PC jako komerční produkt s cenou 300 USD a dle všeho s ním slaví ohromný úspěch.

XO1

Další události

Změn, mnohdy velmi dramatických pro konkrétní společnosti, se udála celá řada. V minulém roce tak například již výrobci baterií pochopili, kde se nachází hranice efektivního snižování výrobních nákladů na úkor bezpečnosti a průšvih v podobě stahování miliónů kusů baterií pro notebooky kvůli jejich potenciální nebezpečnosti utichl.

Snižování cen jde však téměř vždy ruku v ruce s prodejním úspěchem, a tak většina výrobců nabídla nějakou extrémně okleštěnou řadu s výkonem dostatečným pro základní práci. Ke konci roku tak nebyl problém pořídit nový značkový notebook s cenou atakující dříve těžko uvěřitelnou cenu 10 000 Kč bez DPH.

Levné notebooky se začínají ukazovat jako jedno z posledních útočišť platformy AMD, která před pár lety s nástupem Turionu začala nabírat dech na mobilním poli, kde tradičně dominoval Intel. Ten se však ohrozit nenechal a u notebooků se i přes své nesporné kvality ocitlo AMD v roli outsidera.

I díky AMD se však dostaly dvoujádrové procesory i mezi levné notebooky a přestaly tak být k nalezení pouze mezi mainstreamem a highendem. Pár zbývajících jednojádrových notebooků nalezneme pouze na samém počátku cenové nabídky každého výrobce.

Po desetiletích laptopů a notebooků s LCD podsvíceným katodovou trubicí se začala čím dál více prosazovat zajímavá inovace – podsvícení pomocí LED. Diody mají vyšší svítivost při podstatně nižší spotřebě, což nahrává výdrži našich miláčků na baterie. Jedinou brzdou LED podsvícení je zatím cena, která však není nikterak závratně vyšší než u klasické metody a my jsme tak mohli pozorovat příjemný nárůst LED notebooků, především mezi malými subnotebooky s důrazem na životnost baterie.

Mobilitě notebooků přichází na pomoc i jiná technologie – 3G internet. Neučiní sice notebooky lehčími ani úspornějšími, ale dramaticky rozšiřuje možnost praktického a plnohodnotného použití notebooku (ke kterému ve většině případu patří i práce s internetem) i na prostory mimo domácnost/kancelář. A právě integrované 3G moduly si nacházely v loňském roce místo v nových noteboocích čím dál častěji. U nás tomu tak bylo především mezi notebooky FSC a později HP, očekávat můžeme i další velké hráče.

Další z nadějných technologií, která přišla nahradit léta zažitý (a dnes již přežitý) standard DVD, je HD DVD. Nebo BluRay? Díky klasické zákulisní tahanici dvou mocných konglomerátů stojících za odlišnými standardy pro (z hlediska uživatele) totožnou věc jsme se ani v roce 2007 nestali svědky masivního nástupu následníka disků DVD, se kterými tak budeme muset ještě nějaký čas vydržet.

I na loučení s něčím "starým dobrým" ale došlo. Po 15-ti letech nás definitivně opustilo logo IBM ThinkPad, které dříve bývalo synonymem pro odolné a praktické notebooky. Čínská firma Lenovo, která od IBM koupila majoritní podíl neprosperující PC divize, totiž usoudila, že zákazníci ve světě si již dostatečně zvykli na značku Lenovo a definitivně ukončila užívání starého loga.

I další gigant na poli notebooků, firma Dell, sáhla po dlouhé době k velké změně. Společnost, která si pozici světové jedničky vybudovala na přímém prodeji zákazníkům především z řad velkých firem, začala dostávat k zákazníkům i nepřímo. Dell zahájil prodej přes maloobchodní řetězce zprvu pouze v USA (Best Buy, Wal-Mart a pod) a nejnověji se chystá i u nás.

Změna se po mnoha letech dotkla i žebříčku mobilních grafických karet. Integrovanému segmentu sice naprosto neochvějně vládne Intel, ale v loňském roce došlo k obratu mezi dedikovanými grafikami: dva odvěcí rivalové si naprosto prohodili posice. A tak zatímco ještě v roce 2006 jste mezi notebooky s dedikovanou grafikou nalezli v 8 modelech z 10 produkt z dílen ATI, do konce roku 2007 se poměr přesně obrátil pro NVIDIA. Důvodem byl květnový nástup sady Centrino Santa Rosa, ke kterému všichni výrobci uvedli své inovované modely notebooků. A když inovované, tak i s novou generací grafických karet s DirectX 10. Jenže tu jaksi v ten pravý čas u ATI (nyní již plně pod křídly AMD) ještě neměli hotovou a mobilní highendovou grafiku ne a ne dát dohromady ani do konce roku 2007, což je opravdu velké fiasko někdejšího vládce mobilní grafiky.

Ostatní

Diskuse