RECENZE: Acer Nitro 5 AN515-42 - 15.6'' notebook, solidní herní základ s CPU i grafikou od AMD

16. 11. 2018 07:18    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

S příchodem procesorů Ryzen se AMD opět vrátilo s konkurence schopným procesorem i pro mobilní počítače a tak jsou stále častěji vidět v nabídce výrobců notebooků. Spolu s grafickou kartou Radeon nabízí AMD konkurenční cenu pro sehraný tandem Intel + NVIDIA. Při srovnatelném herním výkonu umí být AMD levnější, nechává tak prostor pro úsporu peněz nebo pro více RAM a lepší SSD.

Acer Nitro 5 AN515-42 - 15.6'' notebook, solidní herní základ s CPU i grafikou od AMD

Základní popis

Konstrukcí a vzhledem je tělo notebooku blízkým příbuzným dříve testovaného modelu Acer Predator Helios 300, který je dražší variantou a tak má některé prvky lepší.


Nitro 5 má vnější stranu víka a pracovní plochu z imitace karbonu, víko je hrubé a tak lépe skryje otisky prstů, pracovní plocha je hladká a karbonu se více podobá. Rozdíly jsou i v barvách některých prvků, Helios má na spodku základny červený kus plastu a dva pruhy na víku.


Nitro dostalo lištu pod víkem s nádechem červené (světle vínová, řekl bych), tvary a žebrování jsou totožně, včetně toho falešného. Helios je díky hliníkovým prvkům pevnější, hlavně víko s displejem, ale i Nitro při solidním zacházení může vydržet dlouho.



Rozložení rozhraní je identické, oba boky vypadají stejně u Nitra i Heliosu. Tvarově stejné je i čelo a zadek notebooku s jedním opravdovým výdechem a jedním falešným. Stejné jsou i rozměry půdorysu, Nitro je o něco tenčí (31 mm včetně nožiček), díky víku bez prolisů. Protože je Nitro celé z plastu, je i lehčí, téměř o 200g, celkem váží 2,4 kg (v testované konfiguraci).


Pracovní plocha je v zásadě identická, v klávesnici jsou dva drobné rozdíly. Nitro má veškeré popisky kláves červené, bílá na Heliosu je lépe čitelná i v šeru, s podsvíceným jsou znaky dobře čitelné za všech okolností. Helios má navíc indikaci CapsLock a NumLock, diodou přímo v klávesách. Touchpad se mi tentokrát jeví měkčí při stisku v rozích (hlubší dráha stisku).


Do této části tentokrát vměstnám i projev reproduktorů, podle fotek se zdají být stejné. Z předchozí recenze modelu Helios 300 bych opsal, že projev reproduktorů hodnotím jako lepší průměr. Dnes bych zmírnil hodnocení absence basů, ano jsou slabší než z externích reproduktorů se subwooferem, ale nedávno jsem opět slyšel výrazně horší notebooky a ve srovnání s nimi mi připadá Nitro 5 dobré, jde o velmi subjektivní záležitost.

Recenze

Diskuse