RECENZE: Asus ROG Zephyrus M GM501 - 15.6'' (144 Hz) tenký herní notebook vyšší třídy, unikátní chlazení

24. 11. 2018 08:24    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder


Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku viditelně věnovali vývojáři náležitou pozornost, u tenkých notebooků to může být problém, především pokud jsou hodně výkonné, proto Asus přišel se svým unikátním řešení. Zadní část notebooku se při otevření víka přizvedne přibližně o 6 mm, to je dost na to, aby vzduch lépe proudil kolem chlazení. Mechanismus přizvednutí je z kovových částí, a tak je zde předpoklad dlouhé životnosti.



Uvnitř notebooku jsou dva tenké ventilátory, ke každému z nich vede několik heatpipe (rozvod tepla komponenty k chladiči). Ventilátory mají vstup vzduchu zespodu, pod přizvednutým krytem a každý z ventilátorů má jeden výstup dozadu a jeden do strany. Dvě nejtlustší heatpipe jsou sdílené, vedou přes CPU i GPU k oběma zdaním výdechům. K jednomu ze zadních výdechů vede další tenčí heatpipe od video pamětí dedikované grafiky. K bočním výdechům je přiváděno teplo od CPU i GPU samostatně, pro každou komponentu zvlášť.



Spodní okraj víka má v sobě vykrojení, jinak by v otevřeném stavu zakryl zadní výdechy chlazení. Nejlépe vzduch proudí, pokud je víko v pravém úhlu vůči základně. V největším úhlu otevření už přeci jen víko trochu překáží, ale na výkon to má jen minimální vliv, měřil jsem to, graf v online měření sice poskočil o pár pixelů, ale rozdíl teplot na komponentách je v rozmezí jednoho stupně Celsia.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Notebook pracuje tiše, nejlépe v módu Silenpocitově je prohřátý více vpravo, celkově jen zlehka vlažný. Spodek je díky přizvednuté ploše chladnější než pracovní plocha.

  • touchpad: 30 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 32 °C
  • klávesnice vlevo: 32 °C
  • klávesnice vpravo: 32 °C
  • spodek maximum: 31 °C (rovnoměrně)
  • výdech chlazení: 32 °C
  • napájecí adaptér: 35 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Prohřátí plochy pod klávesnicí je stále vlažné, znatelně více se ale prohřeje samotná klávesnice, hlavně od středu do pravé části. Prostor mezi klávesami je už nepříjemně horký, ale samotné klávesy lze stále dobře používat. Měření jsem prováděl v Balanced módu, kdy už ventilátory běží zřetelně, je jasně slyšet proudění vzduchu a bohužel i s nádechem lehkého pískání / svištění. O stupínek hlasitější je pak ještě chladicí mód Overboost, který dokáže zlepšit chlazení komponent, ale teploty na povrchu notebooku jsou víceméně stejné, ovšem vysoké tóny svištění zvuku zřetelnější.

  • touchpad: 31 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 32 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 34 °C
  • klávesnice vlevo: 37 °C
  • klávesnice vpravo: 41 °C
  • spodek maximum: 40 °C (rovnoměrně, zvedací deska)
  • výdech chlazení: 53 °C
  • napájecí adaptér: 49 °C

teplota okolí při měření: 26 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU


Jedno jádro dokáže dlouhodobě pracovat na frekvenci oscilující kolem 4 GHz, bez mála maximum procesoru 4.1 GHz. Teplota procesoru osciluje mezi 70 až 80 °C, notebook se chová stabilně.

Vytížení všech logických jader CPU


První cca půl minutu běží procesor na 3.9 GHz při teplotě téměř mezních 100 °C. Poté se takt stabilizuje kolem hodnoty 3.3 GHz a teplota osciluje kolem 80 °C. Systém se opět chová stabilně.

Vytížení CPU + 3D GPU


Pokud běží procesor společně s dedikovaným grafickým čipem, je upřednostňován výkon grafy, protože ta má primární význam pro plynulost hraní. Pracovní frekvence GPU prvních pár vteřin vyskočí na 1.5 GHz a posléze je udržována kolem základní hodnoty 1.44 GHz (maximální 1.64 GHz) a teplota se cca po 10 minutách ustálí na hodnotě 82 °C. Procesor začne na 3.9 GHz a pozvolna, přibližně 4 minuty, klesá až na průměrných 2.8 GHz, kde se drží stabilně při teplotě kolem 95 °C. Video-paměť pracuje stabilně na maximálních 2 GHz. Testováno při módu Blanced.


Další graf ukazuje rozdíly mezi všemi třemi pracovními režimy. V nastavení Silent (první cca 4 minuty), kdy se notebook snaží pracovat tiše, je upřednostněn výkon CPU (2.8 GHz / 86 °C) nad výkonem GPU (380 MHz / 71 °C), tento režim je určen spíše pro práci s internetem a dokumenty, dá se i hrát, ale s nižší kvalitou obrazu nebo menším počtem snímků za vteřinu (FPS). Následuje režim Balanced (cca do 9. minuty) a notebook se chová, jako v předchozím grafu, GPU má přednost před procesorem, předpokládá se hraní her. Na závěr jsem zkusil i mód Overboost (cca od 9, minuty dále), z grafu je vidět, že to má pozitivní vliv na výkon procesoru, který se průměrně dostává až na 3 GHz, přitom teplota se více stabilizuje, graf má menší výkyvy. Výkon GPU zůstává téměř stejní, sníží se ale jeho teplota přibližně o 2 °C na stabilních 80 °C. Video-paměť stále pracuje stabilně na maximálních 2 GHz, i při režimu Silent.

Recenze

Diskuse