RECENZE: Asus ROG Zephyrus M GM501 - 15.6'' (144 Hz) tenký herní notebook vyšší třídy, unikátní chlazení

24. 11. 2018 08:24    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Výkonné herní notebooky mohou být stále tenčí a přitom výkonnější než jejich předchůdci pár let zpět. Asus navíc pro lepší chlazení vymyslel unikátní mechanické řešení ve prospěch lepší přístupu vzduchu k ventilátorům. Použití výkonného mobilního procesoru Intel, spolu s výkonnou variantou grafického čipu NVIDIA, dělá z tohoto notebooku výkonný mobilní herní stroj vyšší třídy, přitom je výrazně lépe mobilní a má elegantnější vzhled, ve srovnání s nejvyššími herními modely.

Asus ROG Zephyrus M GM501 - 15.6'' (144 Hz) tenký herní notebook vyšší třídy, unikátní chlazení

Základní popis

Tmavé tělo notebooku (oficiální název barvy je BLACK METAL) je vyrobeno z části z hliníku a z části z plastu. Hliníkové je vše, co v zavřeném stavu směřuje nahoru, boky a čelo, ostatní je plast. Vnější strana víka (hliníková) má jemné broušení ve dvou směrech, vidět je to jen z některých úhlů pohledu, plocha je tím vizuálně rozdělena na dvě části. Na víku jsou poměrně dobře vidět otisky prstů, zdrsněný / matný povrch pracovní plocha odolává trochu lépe. Celkový design na mě působí elegantně a decentně, že se jedná o herní notebook, naznačuje jen velké lesklé logo na vnější straně víka a decentní nápis REPUBLIC OF GAMERS (na víku i na pracovní ploše).


Plastový spodek notebooku má na sobě 4 gumové nohy, pro lepší stabilitu na kluzkém povrchu. Nejdelší je zadní, přes celou šířku notebooku. Další tři jsou vepředu, dvě v rozích a jedna uprostřed. Za prostřední Asus chválím, výrobci na to často zapomínají, sice je to zdánlivá drobnost, přitom však výrazně snižuje prohýbání notebooku, při talku v oblasti touchpadu.


Otevírání notebooku usnadňují malý, leč dostatečně dimenzovaný plastový výstupek, za který snadno palcem otevřete víko. Notebook je velký takže lze otevřít i jednou rukou, přestože se otevíráním uvádí v pohyb mechanismus zvedávání zadní části základny (více v kapitole chlazení). Úhel otevření notebooku je cca 125° vůči desce stolu, cca 128° vůči pracovní ploše notebooku, která je otevřením nakloněna cca o 3°. Rozsah otevření je optimální pro běžné pracovní režimy, naklonění základny zlepšuje ergonomii pro zápěstí.


Fyzická rozhraní jsou umístěna na bocích, více jich je vlevo, převážně v přední polovině, začínají duální audio konektorem, 3x USB-A, HDMI 2.0 (4k / 60 Hz), a klasický napájecí konektor. Na pravém boku, cca uprostřed, je pak další USB-A, USB-C a v zadním otvor pro bezpečnostní zámek (Kensington). U všech USB, výrobce uvádí specifikaci 3.1 Gen 2. Pro pořádek dále uvádím, že uvnitř notebooku je WiFi standardu 802.11ac (2x2) a Bluetooth 5.0. Ortodoxním on-line hráčům možná bude scházet RJ-45 LAN konektor (lze dokoupit redukci do USB), většině ostatních bude stačit WiFi.


Naměřených 381 mm šířky je o 3 mm méně než výrobce uvádí na internetu (měřil sem to 3x). O 1 mm menší se jeví i celková hloubka 262 mm, ale pak mi došlo, že rozdíl dělá výše pospaná výstupek pro snazší otevření. Započítat naopak výrobce zapomněl gumové nožičky, do celkové tloušťky notebooku, dělá to tak většina výrobců (až na světlé výjimky), uvádí 19.9 mm, já naměřil 23 mm. Rozdíl v měření celkové váhy je zanedbatelných 30 g (zaokrouhleno), uvedeno 2.45 kg, naměřeno 2.48 kg.


Celková konstrukce notebooku je pevná a robustní, hlavně základna, díky jednolitému kusu hliníku, tvořícímu i boky. Udělat pevné víko, odolné proti kroucení, je těžké (při zachování rozumné váhy), a čím větší displej, tím těžší to je, takže i zde se při tlaku standardně kroutí, nicméně hliník zlepšuje odolnost, při slušném zacházení bude dlouho sloužit.

Na to jak je notebook výkonný, je jeho celková mobilita na vysoké úrovni, vyšší než u některých konkurentů. S dobrým batohem si umím představit i každodenní přenášení, což ovšem pravděpodobně bude jen ojedinělý scénář uživatelů, na které je tento notebook zaměřen.

Recenze

Diskuse