RECENZE: Asus ROG Zephyrus M GM501 - 15.6'' (144 Hz) tenký herní notebook vyšší třídy, unikátní chlazení

24. 11. 2018 08:24    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder


Klávesnice a ovládací prvky

Černé klávesy mají světlé popisky, přemýšlím jak tu barvu nazvat, řekl bych vybledle bílé. Jádro pudla spočívá v tom, že se jedná o místa bez černé barvy na matně průhledném plastu kláves. Hlavní znaky jsou čitelné dobře, některé drobnější popisky nebo symboly už hůře, hlavně v šeru. Lepší to je, pokud je klávesnice osvětlena jasným světlem nebo s nastavením podsvícení. Podsvícení má 3 stupně a je možno nastavit libovolnou barvu (RGB), pro čitelnost jsou lepší světlejší barvy, pro oči červená. Parametrově bílá má nádech spíše modro / zelený. Samostatně lze nastavit 4 zóny, viz obrázek. Podsvícení prosvítá kolem kláves, pokud se se od notebooku trochu vzdálíte nebo a i z boku, pokud nad klávesnicí sedíte blíže než půl metru. Klávesy WASD jsou po obvodu bez černé barvy, podobně jako znaky jsou tedy bledě bílé nebo svítí nastavenou barvou, vizuální efekt / rozdíl oproti ostatním klávesám je minimální / decentní. Vedle podsvícení klávesnice, lze nastavit i svícení na bocích notebooku, pod bočními výdechy chlazení, zapnout nebo vypnout, svítí červeně, jedinou intenzitou.


Rozložení kláves s numerickým blokem je poměrně standardní. U herního notebooku bych čekal větší kurzorové šipky a mám raději velký dvouřádkový Enter. V rozložení mi nejvíc vadí dostupnost pozičních kláves (Home, End, PgUp, PgDn) výhradně na numerickém bloku, jen pokud je zapnutý NumLock, za mě by bylo elegantnější umístění na kurzorové šipky. Numerický blok má trochu užší klávesy, ale standardní rozložení, pracovat se s ním dá dobře. Největším kladem rozložení je rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek po čtyřech, i oddělení klávesy Esc, proporčně je vše stejné jako na standardní externí PC klávesnici, pohotově tak nahmátnete Alt+F4, F5 a snáze si lze i zapamatovat kombinace (Fn+) pro nastavení jasu, režimu chlazení nebo vypnutí reproduktorů. Když se chce, tak to jde, velké plus pro Asus.


Touchpad o rozměrech 105 x 61 mm je podle stále aktuálního módního trendu s integrovaým tlačítkem, preferuji samostatná tlačítka. Stisk mikrospínače je pohodlný do přibližně 40 cm výšky touchpadu, pak už jde stále více ztuha až k hornímu okraji. Tuhost stisku je těsně na pomezí příjemnosti (subjektivní pocit), mám raději menší odpor a tišší reakci. Odezva kurzoru na pohyb prstu mi vyhovuje, kurzor v rozích, při stisku virtuálního tlačítka, odskočí jen málo kdy. Při hraní her, bude zcela jistě, většina uživatelů, používat externí myš, takže touchpad lze vnímat spíše jako občasné záložní řešení, k tomu bohatě stačí.


Nad klávesnicí je čtveřice speciálních tlačítek, dvě pro ovládání hlasitosti, další pro vypnutí mikrofonu a poslední pro vyvolání aplikace Gaming Center, ta je základním informačním centrem nastavení systému a rozcestníkem pro další menší aplikace nastavení podsvícení, režimu chlazení atp.

Indikačních diod je na notebooku sedm. Tři nad klávesnicí, 1x pro zapnutí notebooku a režim spánku, 1x pro připojení napájecího adaptéru a stavu dobíjení baterie a 1x pro práci úložných zařízení SSD nebo HDD. Signalizaci režimu spánku lze nastavit i pro klávesnici, červeně problikává (pokud je notebook připojen k elektrice, jinak se šetří baterie). Další dvě diody jsou v klávesách CapsLock a F12 ("Režim v letadle"), svítí bíle. V hlavním vypínači nad klávesnicí je další červená dioda, chová se stejně jako první jmenovaná. Poslední je dioda vedle webkamery, slouží pro indikaci její aktivace a svítí bíle.

Recenze

Diskuse