RECENZE: Asus ROG Zephyrus M GM501 - 15.6'' (144 Hz) tenký herní notebook vyšší třídy, unikátní chlazení

24. 11. 2018 08:24    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Konfigurace, ceny a záruka

Marketingové označení konstrukce a těla notebooku je Asus ROG Zephyrus M, kód GM501. V ČR se aktuálně bežně nabízí jediná (testovaná) konfigurace (GM501GS-EI003T) tohoto modelu. Za cenu 57.990,- Kč včetně DPH nabízí procesor Intel Core i7-8750H, 16 GB RAM, grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1070 8 GB GDDR5, 256 GB SSD M.2 NVMe, 1 TB hybridní HDD a operační systém Windows 10 Home. Na webu výrobce je uvedena také konfigurace s označením GM501GM, která se liší hlavně o stupeň nižším grafickým čipem NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB GDDR5), bez uvedení ceny pro ČR trh. Standardní záruka je 2 roky se servisem v Ostravě, dopravu hradí výrobce.

Závěr

Herní notebook střední až vyšší výkonové třídy (podle konfigurace, v ČR vyšší, zatím jediné prodávané), Asus ROG Zephyrus M GM501 je elegantní a lépe mobilní, ve srovnání s modely z nejvyšších řad. Jeho největší zajímavostí je unikátní systém pro lepší proudění vzduchu kolem chlazení, notebook díky tomu může být tenký a zároveň dobře chlazený potažmo výkonnější než varianty s Max-Q verzemi grafických čipů, které se často u tenkých herních strojů používají.

Tenké provedení bohužel stále znamená hlučnější projev chlazení než u tlustších strojů, to vidím asi jako hlavní zápor tohoto notebooku, při využití maximálního výkonu je lepší hrát se sluchátky. Další kritika směřuje spíše k drobnostem (vzhledem k určení notebooku) jako je módní, ale méně praktický jednolitý touchpad nebo některé vlastnosti rozložení klávesnice. Na druhou stranu má klávesnice i málo vídané (u notebooků) rozdělení kláves F1 až F12 do skupinek, což hodnotím velmi kladně, výrazně to zlepšuje orientaci uživatele. Mezi další přednosti patří pevné tělo základny a solidní projev vestavěných reproduktorů. Nejvyšším benefitem (vedle výkonu CPU a GPU) pro náročné hráče on-line akčních her pak bude 144 Hz IPS displej.

Klady a zápory

+ 144 Hz IPS displej
+ solidní provedení, pevná konstrukce, elegantní vzhled
+ výkon v tenkém provedení
+ unikátní konstrukce pro lepší chlazení (tenkého herního notebooku)
+ klávesy F1 - F12 rozděleny do skupinek

- hlučný projev chlazení při využití maximálního herního výkonu
- drobnosti kolem podsvícení a rozložení klávesnice (subjektivní, viz recenze)

Recenze

Diskuse