RECENZE: Asus ROG Zephyrus M GM501 - 15.6'' (144 Hz) tenký herní notebook vyšší třídy, unikátní chlazení

24. 11. 2018 08:24    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Li-Ion baterie, integrovaná v těle notebooku, má udanou kapacitu 55 Wh, opotřebení u testovaného kusu bylo 1.5%. Do výdrže na baterii, se zřejmě nejvíce podepsal výkonný procesor z řady H, viz výše v recenzi, maximální výdrž je tak (i při použití integrované grafiky) nižší než bývá zvykem výkonově slabších notebooků. Ve srovnání s jinými herními notebooky vyšších výkonů je naměřený čas podobný nebo i lepší. Při hraní her může být čas ještě výrazně kratší než níže uvedený s přehráváním videa, určitě je lepší hrát s připojeným napájecím adaptérem a baterii vnímat spíše jako záložní zdroj energie. Měření bylo prováděno v grafickém režimu Optimus (viz výše v recenzi).

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 5 hod 10 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 2 hod 3 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Notebook je napájen klasickým externím zdrojem s výkonem 230 W. Jeho rozměry jsou 185 x 75 x 32 mm a váží přijatelných 796 g včetně tří-žilového kabelu. Zřejmě z konstrukčně prostorových důvodů je připojení napájení uprostřed levého boku notebooku, konektor (adaptéru) s kulatou koncovku do pravého úhle tak vede kabel přes prostor výdechu chlazení, pokud směřuje dozadu, je to trochu nešikovné, ale vadí to spíše pocitově.

Recenze

Diskuse