RECENZE: Fujitsu Celsius H980 - extrémní 17'' pracovní stanice s NVIDIA Quadro P5200

25. 10. 2018 06:15    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace stojí dle konfigurátoru 174.530,- Kč s DPH. Příplatek za procesory Xeon už není velký – necelých deset tisíc. Pokud chcete naopak ušetřit, grafická karta Quadro P3200 je proti testovanému P5200 levnější o více než 40 tisíc. Konfigurace jinak identická s testovanou, nicméně vybavená Core i7-8750H a Quadro P3200 vychází na 115.325,- Kč s DPH.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou on-site záruku s reakcí do druhého dne.

Závěr

17" mobilní pracovní stanice od Fujitsu ukazuje, kolik výkonu lze dnes dostat v profesionálním CAD/VR řešení. Kombinace nejnovějších šestijádrových procesorů od Intelu, až 64 GB operační paměti a grafického čipu NVIDIA Quadro P5200 (se 16 GB vlastní paměti) dává dostatečný potenciál k provozu extrémně náročných profesionálních aplikací mimo kancelář.

Jde o specifický produkt pro úzkou skupinu zákazníků. Pochybuji, že by si něco takového koupil někdo třeba na hry nebo na programy, které neumí využít výhod grafických čipů Quadro. Pokud však pracujete s výkonově náročnými aplikacemi a potřebujete mít možnost je plnohodnotně provozovat na cestách nebo třeba u zákazníků, takto nějak může vypadat vhodné řešení.

Za takový počítač si pochopitelně budete muset hodně připlatit, neboť více než polovinu ceny má na svědomí už samotná grafická karta. Pokud ani peníze nejsou problém, pak se samozřejmě musíte připravit minimálně na vyšší hmotnost a hlučnost v zátěži, které jsou s výkonnými hi-end stroji často spojeny (i v případě herních modelů). Na rozdíl od herních notebooků však v tomto velkém notebooku nedostanete použitelné reproduktory.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ solidní mechanické provedení
+ rozsáhlá výbava moderních i tradičních rozhraní
+ rozsáhlé možnosti konfigurace a rozšíření

- časté, výrazné rozjezdy ventilátoru
- vysoká hlučnost v zátěži při standardním nastavení ventilátoru
- nízká zvuková kvalita vestavěných reproduktorů

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Recenze

Diskuse