RECENZE: Fujitsu Celsius H980 - extrémní 17'' pracovní stanice s NVIDIA Quadro P5200

25. 10. 2018 06:15    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie

Uživatelsky vyměnitelná baterie má kapacitu 96,48 Wh, což je téměř maximum, které lze v notebooku sehnat, neboť je to blízko maximální přípustné hodnoty pro baterie v příručních zavazadlech do letadla. Vzhledem k vyšší žravosti počítače, však nečekejte žádné extrémní hodnoty výdrže.


  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 10 hod 28 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 5 hod 50 min

Pro udržení dobré výdrže na baterii je nutné ponechat vypnutý dedikovaný grafický čip. To znamená, že by ideálně neměl být připojený žádný externí monitor, ani spuštěna žádná aplikace, která tuto grafiku aktivuje (případně nesmí být vypnutý NVIDIA Optimus ve firmware počítače). Spotřeba při nenáročných činnostech s Wi-Fi a polovičním jasem displeje je okolo 11 W – což dává něco přes osm hodin výdrže. Pokud vypnete NVIDIA Optimus ve firmware počítače a necháte všechno kreslit přes dedikovaný grafický čip, můžete si být jisti, že ve stejné situaci spotřeba nikdy neklesne pod 20 W – tedy čtyři a půl hodiny výdrže.

Reálně se při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem budete pohybovat okolo 15 W spotřeby, což znamená výdrž něco málo přes šest hodin.

Nabíjení baterie je poměrně rychlé a počítač nemá problém do ní dodávat kontinuálně 40 W i při úrovni 90% nabití. Vybitou baterii tak můžete dostat na 90 % přibližně za dvě hodiny.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse